Duvarlar İçin Dekoratif Boya Fikirleri ile evlerinizi hiç kimsenin sahip olmadığı farklı bir ambiyansa bürüyebilirsiniz. Duvarlarımız evlerimizin gülen yüzü gibidir. Duvar kağıtları ile uğraşmaktan ya da atalarımızdan kalan dümdüz duvarlarla bakışmaktan bıktıysanız bugün size sıra dışı ve dekoratif duvar boyama örneklerinden söz edeceğiz.

Son kat iç cephe boya türleri, dekoratif boya ve uygulamalarıyla birleştiğinde muhteşem duvarlar, akabinde muhteşem evler ortaya çıkıyor. Eğer evinize harika bir doku kazandırmak istiyorsanız dekoratif boyama teknikleri için kolları sıvayabilirsiniz.

Dekoratif Boya Uygulaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle dekoratif boyama yapılabilecek olan ürünlerden söz edelim. Dekoratif boyama yapabileceğiniz ürünler 3 çeşittir.

 Bunlar;

  • 1- Saten Boya
  • 2- Sedef Boya
  • 3- İtalyan Boya

Dilerseniz bu ürünleri kendiniz satın alarak uygulayabileceğiniz gibi profesyonel boya ustalarından yardım talep ederek evlerinizi en güzel, trend ve havalı renklerle boyayabilirsiniz. Saten boya çeşitleri dekoratif boyama uygulamaları yapabileceğiniz ürünlerden biridir. Desenli boya ve desenli duvarlar kavramını oluşturmak için iki farklı saten boya çeşidini üst üste sürerek ya da efektler vererek duvarlarınıza farklı desen dokusu kazandırabilirsiniz.


Duvarlar İçin Dekoratif Boya Fikirleri; Desenli Boyalar

Saten boyama efekti ile uğraşmak istemiyorsanız sürdüğünüzde kendinden desenler oluşturacak olan sedef boya çeşitlerine de yönelebilirsiniz. Zira sedef boyalar kendinden desenlidir ve halk arasında sedef boya adıyla bilinir. Kendinden desenli rulolar ile yapılır ve daha ziyade klasik dekorasyon alanlarında tercih edilir. Tek bir duvara uygulanabileceği gibi tüm duvarlara da uygulanabilir.

Geniş evlerde önerilen bir uygulama çeşididir. Desenli duvarlar yansıtacağından alanı bir parça dar gösterebilir zira. Özellikle ışıklandırması iyi olan odalarda önerilir. Spot ve led ışıklar ile desteklendiğinde kendini ve mobilyaları en iyi şekilde vurgular.

Bu boyama teknikleriyle birlikte ev eşyalarınızı ve dekorasyonunuzu bir bütün şeklinde düşünmeniz gerekir. Boya – duvar ve mobilya tarzları birbiriyle uyum içinde olmalıdır.

Bu duvar boyama uygulamaları; klasik, rustik ve İskandinav mimari tarzlarıyla birlikte uygulanabilir. Eğer bu uygulamaları modern ev dekorasyonunda kullanacaksanız,  daha net, düz ve mat boya tonlarda boya kullanmanız önerilir.

Dekoratif Boya Uygulaması Nasıl Yapılır?

Seçtiğiniz renk kendinden desenli sedef boya ya da İtalyan boya çeşidi değil de tek renkli bir ürünse dekoratif boya yapmak için bazı tekniklerden yararlanmanız gerekir. Bu tekniklerden biri de süngerleme tekniğidir. Süngerleme tekniği çok basittir ve herkes yapabilir.  Böylelikle duvarlarınız boyut, renk ve doku kazanır.

Renk Yıkama – Kırık Yüzey Duvar Boyama Tekniği

Bir diğer dekoratif boya uygulama tekniği ise renk yıkama tekniğidir (kırık yüzey) Bu teknik duvarlara eskitme tarzını yansıtan otantik bir ambiyans kazandırır. Kontrastlı bir astar renk tonu üzerinde ince, şeffaf bir sır uygulanır. Ardından soft bir doku oluşturmak için tüylü fırça darbeleri ile boyanın üzerinden geçilir.

Rag Rolling Duvar Boyama Tekniği

Rag rollong dekoratif boya uygulama tekniği boyanın üzerinde eski deri ya da paçavra yuvarlaması ile yapılır böylelikle duvarlarda zengin bir görünüm elde edilmiş olur. Dilerseniz bu uygulama sırasında bir yanından bükülmüş – buruşturulmuş bir bez parçası da (poşet de olabilir) kullanabilirsiniz. Bu uygulama ile duvarda benekli ve düzensiz bir etki yarattığınızda ortaya dramatik duvarlar çıkacaktır.

Boyama Öncesi Yapmanız Gereken İşlemler

Öncelikle yüzey hazırlıkları itinayla yapılmalı, duvarda çatlaklar ya da boşluklar varsa macunlar  doldurularak düz yüzey elde edilmelidir. Parlak yüzeyler hafifçe zımparalanmalı, tozu nemli süngerlerle alınmalıdır.

Adım Adım Dekoratif Boya Uygulaması

İlk adımda dekoratif boya, rulo ile ilk kat uygulanır. Duvar, zemini tamamen kapatacak kadar boyanmalıdır. Zemin kuruduktan sonra sünger yardımıyla desen verilir. Süngerde fazla veya gereğinden az boya olmamalıdır.

Kum Efektli Duvar Boyama

Günümüzde kum efektli  boya çeşitleri boya firmalarının öncülüğü ile oldukça trend olmuş durumda. Şimdilerde her nereye gitseniz mutlaka kum beji tonları ile karşılaşabilirsiniz.


Kum efektli boyalar mat ya da sedefli dokusuyla yüzlerce renk seçeneğine sahiptir. Kumlu boya uygulamaları, duvarlarda uzun süre kaldığı gibi tamirat ve rötuş işlemleri içinde uygun niteliklerdedir. Dekoratif boya uygulamaları kolay ve pratik uygulama biçimleriyle günümüzde duvar kağıdı, hazır panel, doğal taş kaplama gibi sayısız uygulamanın önüne geçmiş durumdadır

Ayrıca son mimari projelerde efektif sıva ve beton efektli boyaların çok trend olduğunu belirtelim. İtalyan boya modelleri ise sedefli boyalar kullanılarak, rulo – tampon gibi aparat darbeleriyle duvarda doku çalışmaları yapılan zengin uygulamalardandır. Bunun dığında günümüzde daha farklı dekoratif uygulamalar da yok değil.

Boyutlu Dekoratif Duvar Uygulaması

Bu çalışma profesyonel kişilerin yapabileceği cinsten ama iyi araştırırsanız siz de evinizde uygulayabilirsiniz. Öncelikle duvara astar uygulanıyor ve astar kuruma süresi için (mevsimlere göre değişkenlik gösterebilir) 4 ila 12 saat kuruması bekleniyor.  Ardından çelik mala kullanılarak duvara istenen doku kazandırılıyor. (burada kalıp için özel aparatlarla yüzlerce farklı doku oluşturulabilir) Dekoratif sıva üzerinde doku düzeltmeleri yapılıyor ve isteğe göre mat boya, sedef, parlak boya artı sünger kullanılarak eskitme uygulanıyor.

Pas Efektli Dekoratif Duvar Boyama

Pas efektli dekoratif boya, duvarlarda pas havası yaratan bir örnek. Bu uygulamada duvarlarda paslanmış doku örneği oluşturmak için özel renkler birlikte kullanılıyor. Özellikle loft daireler, modern evler, endüstriyel mimari tarzı, rustik ambiyanslar, cafe, restoran, oturma odası, loft daire örnekleri, yatak odası, salon,  ünite duvarı gibi birçok alanda yapılabilecek bir uygulama. İçerdiği renk tonları; siyah, gri, küf yeşili, turkuaz, siyah ve pas rengi.

Beton Eskitmeli Duvar Boyama

Beton eskitme efektli duvar boyama uygulaması ile evlerinizin ya da ofislerinizin duvarında brüt beton görünümü elde edebiliyorsunuz. Bu sayede duvarlarda hem beton dokusu, hem de betonun içinde bulunan renkler göze çarpıyor.

Mermer Desenli Dekoratif Duvar Boyama

Mermer efektli duvar boyama teknikleri ise ev, otel, cafe, ofis gibi alanlarda sık sık tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Bu uygulamanın yüzeyi oldukça parlak ve zengin bir görsele sahip. Üstelik leke tutmuyor ve silinebiliyor da. Renk seçenekleri ise sonsuz. Bu içeriğimizde de sizlere
Duvarlar İçin Dekoratif Boya Fikirleri nden söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir