Evlerde Doğru Yerleşim Planı çok önemli bir konudur. Düşünün bir kez, ev satın almayı planlıyorsunuz ve kriterler konusunda yerleşim planı ile ilgili kafanızda deli sorular var.

Her şeyden önce yerleşim planlamasının bir evdeki yaşam kalitesini ve konfor seviyesini (artı ferahlığı) doğrudan etkileyeceğini bilmelisiniz. Buna dikkat etmediğinizde boşken göze hoş görünen bir ev eşyalar yerleştirildiğinde sıkıcı bir hal alabilir.

Dairelerde Brüt Ve Net Alan


Ne yazık ki evlerde tüm alanları kullanamıyor ve sadece  brüt yerine net alanları kullanabiliyoruz. Örneğin ortalama 120 – 135 m2 arasında alana sahip bir evde net kullanım bölgesi 95 – 110 m2 arasındadır. Ayrıca dairenin kat yerleşimi de kullanımı etkiler. Söz gelimi ortasında kolon bulunan bir oda ya da salonda mekanın kullanımını negatif etkilenir. Yine projelerde yer alan balkonlar, teraslar, baca boşlukları brüt alanı etkiler.

Brüt alan iç ve dış alan olarak 2 ayrı bölümde incelenir. Örneğin binanın otopark, bahçe, duvar benzeri bölümleri dış brüt alandır. Yine bir evin katında bulunan asansör ve havalandırma boşlukları,  koridorları iç brüt alana dahildir.

Net alan ise kolonlar, duvarlar hariç tutulan bölümlerdir ( balkonlar ve teraslar dahil) Kısacası net alanlar sizin kullanabileceğiniz ve eşyalarınızı yerleştirebileceğiniz bölgelerdir.

Evlerde Doğru Yerleşim Planı Ve Oda Sayısı

Bir evin iç planı yapılırken metrekare alanına göre oda sayısı belirlenerek, 2+1 veya 3+1 olmasına karar verilir. Bunun için toplam net alan ele alınır. Bu yüzden siz siz olun, ev seçerken  odaların işlevselliğini ve kullanacağınız ortalama eşya boyutlarını dikkate alın.

 Geniş Salon Ebatları

Ev seçiminde salonun boyutu neden önemli?…  Dairelerin salonu, her zaman net alana göre planlanmalı ve projede evin %25-28’i büyüklüğünde olmalıdır. Unutmayın ki geniş ve ferah bir salon evin kalbi gibidir.

Dairelerde Mutfak Yerleşimi

Evlerde mutfağın salona yakın olması  neden önemlidir sizce?… Çünkü bu konum, o evin dünya standartlarında olduğu anlamına gelir de ondan… Yabancı ülkelerde açık mutfak projeleri popülerken ülkemizde daha çok kapalı mutfak tasarımları tercih ediliyor. Bu konuda mutfaktan salona kapı ile girildiği yerleşim şekli daha kullanışlıdır zira böylelikle evin en çok kullanılan 2 odası birbirine bağlanabilir.

Ebeveyn Banyosu Standartları

Ebeveyn banyosu kuşkusuz her ne kadar evlerde şart olmasa da çok kullanışlı bir uygulama olduğu da tartışılmaz. Eğer yatak odasında ebeveyn banyosu yoksa da  yatak odası ortak kullanılan banyonun mümkün olduğu kadar yakınında olmalıdır.

Balkon Veya Teras

Evlerde balkon veya teras uygulaması açık hava alımı konusunda büyük bir ihtiyaç ve özellik… Zira  bahar – yaz mevsimleri geldiğinde bu açık alanlar en çok kullanılan bölümlere dönüşüyor. Elbette  balkon ve  teraslar odalardan rol çalmamak ve  odaları küçültmemek kaydıyla olmalı.  Ev satın alırken dikkat edilmesi gereken bir nokta da şu ki projede balkon veya teras şeklinde konuçlanan bölümler iskan alındıktan kapatılarak odaya dönüştürebiliniyor. Bu da kullanıcılar için büyük bir avantaj ve 2. bir alternatif…

Koridor –  Hol Büyüklüğü

Koridorlar, evlerde en az kullanılan alandır.  Bu yüzden minimal yer kaplaması avantaj sunar. Odaları birbirine bağlayan hollerin mümkün olduğu kadar az alan kaplaması gerekmektedir.  Öte yandan aşırı dar ya da gereğinden uzun holler iç daraltıcı ve alandan çalan bölümlerdir.

Son bir konu olarak ev seçerken mekanda gömme dolap bulunması da daire kullanıcıları için büyük bir avantaj sağlar. Zira gömme dolaplar yerden tasarruf sağlayan en verimli depolama alanlarındandır. Bu içeriğimizde de sizlere Evlerde Doğru Yerleşim Planı ndan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir