Ruh halinize göre oda rengi seçimi cümlesi kimilerimize ilginç gelse de hayatınızda ne kadar önemli bir rol oynadığını denemeden ve dikkatinizi vermeden hissedemeyebilirsiniz. Elbette ruh halimiz de birçok şey gibi durduğu yerde durmuyor ve sürekli değişiyor.  Ama değişmeyen bir şey var ki o da evimizde kullandığımız renklerin aslında bilinçli ya da bilinçsizce karakterimizi yani benliğimizi yansıttığıdır. Ama bu sadece bir başlangıç… Zira odaların renkleri ruh halimizi ve düşüncelerimizi %100 etkiliyor.

Ayrıca her ne kadar dekorasyon konusunda yeni yeni trendler sürekli değişip dursa da tüm evlerin sakinleri her şeye rağmen kendi kişiliklerini yansıtan ve sevdikleri renkleri tercih ediyor. Burada önemli olan konu ise renkleri mahirce harmanlayabilmek. Her şeyden önce renklerin oda ve mobilyaların; şekil, boyutunu değiştirebilen sihirli bir gücünün olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca renklerin psikolojik etkisi olduğu gerçeğini de hatırlatalım.

Dekorasyonda Profesyonel Renk Seçimi Nasıl Yapılır?

Mimarların önerisi ise önce odalarda kullanacağınız; kumaş, halı, mobilya, zemin, perde ve fayansların renkleri seçerek işe başlamanızdır. O da rengini ise daha sonra seçmelisiniz. Başlangıç olarak 3 ve ya 4 renk seçerek işe başlamalısınız. Unutmayın fazla renk tehlikelidir.  

Aktif Pasif Renkler

Renkler; aktif, pasif ve nötr olarak üçe ayrılır. Açık renkler odayı her zaman daha geniş gösterir. Koyu renkler ise odaya sıcak, geniş ve samimi bir görünüm katar.

Kırmızı

Bulaştığı yerde enerji patlaması yaratan tutkulu bir renktir. Oturma veya yemek odalarında ya da evin girişinde adrenalini yükseltecek şekilde kullanabilirsiniz. Kan akışını hızlandırdığından yatak odaları için tahrik edici şekilde kullanılabilir.

Sarı

Güneş ışığının enerjisiyle bağlantılıdır ve girdiği yerde mutluluk yaratır.  Sarı; mutfak, yemek odası ve banyo da çok uygundur. Girişlerde ve küçük yerlerde sıcak ve konuksever bir hava yaratır. Ana renk olarak değil yardımcı renk olarak kullanılması önerilir. Fazla sarı tonu kullanıldığında sinirleri uyardığı konusunda rivayetler bulunuyor.

Mavi

Solunumu  ve kalp atışını yavaşlatan mavi, sakinleştirici bir renktir. l Pastel mavisi duvarda ve mobilyalarda soğukluk yaratacağından tek başına kullanılmamalıdır. Eğer parlak maviyi ana renk olarak seçtiyseniz dengeli ve sıcak bir mekan yaratabilirsiniz.

Yeşil

Doğayı çağrıştıran en sakinleştirici ve dinlendirici renklerden biridir. Oturma odası, okuma odası, dinlenme odası ya da ev girişleri için önerilebilir. Nefti yeşili aşırı kullandığınızda evleriniz boğulabileceği gibi canlı çimen ve çağla yeşillerini kullandığınızda evinize doğanın pozitif etkilerini taşımış olursunuz. Ördek başı yeşili gibi elegan renkleri az dozda kullandığınızda ise evinizin salonunda oldukça asil ve gösterişli bir ambiyans yaratabilirsiniz.

Mor

Zengin, etkileyici ve çok yönlü mor; lüks ve yaratıcılığı beraberinde getiren derin bir renktir.  Lila gibi morun açık tonları ise mavinin yaptığı gibi yatak odalarına rahatlık sağlar.

Nötr Renkler

Siyah, gri, beyaz ve kahverengi gibi renkler nötr renkler olduğundan ve hemen hemen her renkle kullanılabildiğinden dekoratötlerin temel renkleridir. Bu özellikleriyle de sürekli trend olurlar. Son derece esnek olan bu tonları, diğer renklerle birlikte kullanmak en iyi fikirdir.
Ruh halinize göre oda rengi seçimi konusunda tavanları da es geçmemelisiniz.

Tavan Renkleri

6 boyutlu her odanın bir yüzeyini de tavanlar oluşturur.  Beyaz kullanımı aydınlıklığıyla tavan için her zaman güzel bir seçim olmuştur. Bunun dışında açık renk tavanlar odayı daha yüksek gösterir, koyu renkler ise alçak gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir