Düzenli bir ev tasarımı bu güne bu gün her birimizin evinde aradığı ve oturtmaya çalıştığı uygulamalardandır. Bir gün bir arkadaşınızın eviniz darmadağınıkken habersizce sizi ziyarete geldiğini düşünün… Hele ki bu kapınıza ansızın dayanan misafiriniz titiz ve evini her daim misler gibi temiz tutan biriyse oldukça mahcup olurdunuz öyle değil mi?

İşte bu gibi ani baskınlara her zaman hazırlıklı olmanın tek çaresi ev derleme rutinini bir davranış biçimi haline getirmeniz olacaktır. Bunu birkaç temel hareket halinde  rutine çevirebiliriz.

Düzenli Bir Ev Tasarımı İçin Püf Noktaları

Örneğin;

1 – kullandığınız şeyin işi bitince onu hemen düzgünce yerine geri koymalı (elbette bu davranı biçimini eşinize ve çocuklarınıza da aşılamalısınız)

2 – daha düzenli ve kontrol edilebilir bir ev için dağınıklıkları ve işleri biriktirmemeli

3 –  ve son ama en önemlisi olan şık da evinizi fazla eşyalardan arındırmalısınız.

İşte düzenli bir evin en önemli püf noktaları bunlardır. Özellikle evinizde bulunan fazladan her eşyanın sizin için bir yük olduğunu unutmamalı ve bu gibi eşyalarla en kısa zamanda vedalaşmalısınız. Çünkü her eşya, daha fazla toz ve daha fazla temizlik demektir. Bu gibi sınırlı sayıda eşya içeren minimal bir evde enerjiniz sınırlıyken bile basitçe toparlama ve temizlik yapabilirsiniz.

Ayrıca belirli ve en çok kullanılan alanları temiz tutarak da evinizi genel anlamda derli toplu tutabilirsiniz. Bu belli başlı inceliklere dikkat ettiğinizde işten ya da dışarıdan eve geldiğinizde kendinizi düzenli ve huzurlu hissedeceğiniz temiz bir evde bulabilirsiniz.

Salon ve Oturma Odası Düzeni

Okuduğunuz kitabınız, telefonunuz, çay – kahve fincanınız, gözlüğünüz, anahtarınız, su bardağınız, atıştırmalık kaseleriniz, çocukların oyuncakları salonun farklı yerlerine dağılmış vaziyette olabilir. Bu durumda kendinize kullanım alanı olarak şahsi bir tepsi ve kenar sehpası edindiğinizde ansızın kapı çalsa bile bu gibi dağınıklıkların hepsi bir arada olacağından bir çırpıda toparlayabilirsiniz. Elbette çocukları da salona oyuncak taşımamak konusunda eğitmeniz pratik toparlanma fikirleri arasında en işlevseli olacaktır. Düzenli bir ev tasarımı için bu adımları yürürlüğe koyabilirsiniz.

Yatak Odası Düzeni

Sadece uyumak için kullandığınız yatak odanız ikide bir aşırı şekilde dağılıyorsa hazırlanma aşamasında bir şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Örneğin toplanmamış bir yatak, etrafa saçılmış çamaşır, giysi, pijama türevleri elbette bu odayı perişan bir halde gösterecektir. Bu durumda yapılması gereken ilk hareket 10 dakika daha erken kalkmak ve yatağı toparlayarak üzerinizden her çıkardığınız kıyafeti en azından katlamak ya da yerine asmak olacaktır. Elbette kirlileri anında kirli sepetine atmayı da alışkanlık haline getirmelisiniz. Makyaj aynası ve takı bölümüne de bir kez vakit ayırarak toparladığınızda her zaman Düzenli bir ev tasarımı için rutin düzeni tutturabilirsiniz.

Çocuk Odası Düzeni

Örneğin çocuğunuzun sıklıkla oynadığı oyuncakları bir saklama kutusuna, çok oynamadığı oyuncakları ise başka bir saklama kutusuna koyarak kaldırabilirsiniz.

Çocukların gardırobu sürekli dağılıyorsa ona mutlaka gardırop düzeni konusunda eğitim vermenizi öneririz. En azından eşyalarını katlayacak yaştaysa katlamayı öğretebilir ve çekmecelerine yerleştirmeyi öğretebilirsiniz. Yine en çok oynadığı oyuncakları oyuncak kutusuna, az kullanılan oyuncakları farklı oyuncak kutusuna yerleştirerek üst üste yerleştirebilirsiniz. Bu arada evde yer alan her detay için ek depolama alanı geliştirmelisiniz. Zira açıkta görünen her şey Düzenli bir ev tasarımı konusunda eve ekstra dağınık bir görünüm katacaktır.

Mutfak Düzeni

Mutfak çok eşya içerdiğinden en hızlı dağılabilecek ama akıllı davranıldığında da en hızlı şekilde toparlanabilecek olan alanlardandır. Örneğin dolap içlerini ve çekmeceleri akıllıca organize etmediğinizde mutfağınız kolayca dağılabilir. Mutfaklarda bugünün işini yarına bırakma felsefesinden yürüyerek her atıştırmanın ardından hızlıca çıkan bulaşıkları çalkalayabilirsiniz.

Böylelikle bulaşıklar asla birikmez. Yanı sıra yemek yaparken bir yandan dağıttıklarınızı toparlarsanız. Böylelikle Düzenli bir ev tasarımı konusunda yorucu bir dağınıklık yaratmamış olursunuz.

Banyo Düzeni

Banyolarda Hilton banyo ayna yanı dolaplarına kişisel bakım ürünlerinizi yerleştirerek işlevsel alan yaratabilirsiniz. Temizlik malzemeleri içinse lavabonun alt reyonunu kullanabilirsiniz. Eğer bu kısım yeterli gelmezse ek olarak dikey baton dolaplarından satın alabilirsiniz. Bu dolabın raflarına banyoda kullandığınız aksesuarları, parfüm – deodorantları, havluları, tuvalet kağıdı, sabun, deterjan gibi ürünleri yerleştirebilirsiniz.

Ardiye Düzenleme

Çekmeceniz varsa çok daha şanslısınız zira bu bölümlerde de saç fırçası gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Yine organizer sepetlerle de evinizin yetersiz kalan depolama noktalarını destekleyebilirsiniz. Bu tarz sepetleri gardırop üstlerinden raf aralarına kadar şık bir şekilde de dizebilirsiniz. Gördüğünüz gibi bu içeriğimizde de sizlere Düzenli bir ev tasarımı ndan söz ettik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir