Dekorasyonda Patlıcan Moru nasıl kullanılır bu içeriğimizde bu konunun püf noktalarından söz edeceğiz. Patlıcan Moru, renk skalasında kendine mor ile siyah arasında yer bulan sıcak renklerden biridir ve morun koyu aralığında yer alır.  Asalet ve şıklığını bir simgesi olan bu rengi evlerinizde dikkatli ölçülerde kullanmanız gerekir aksi taktirde boğucu olabilir.

Kendini yaşam alanlarında özel hissetmek isteyenlere önerebileceğimiz bu renk insana asalet duygusu da yaşatabilen bir renk tonudur. Evin her köşesine kolayca uygulanabilecek olan bu renk tonunu doğru renklerle kombinlediğinizde ve dozunda kullandığınızda başarılı olamamak gibi bir şansınız yoktur diyebiliriz.

Patlıcan Moru Hangi Odada Kullanılır?

Patlıcan moru oturma odasında, salonda, yatak odasında, girişte, holde hatta hatta mutfaklarda dahi tercih edilebilecek olan tatlı bir renk tonudur. Örneğin kemik rengi, pudra tonları, krem, ekru, beyaz , kırık beyaz, altın tonları gibi açık renklerde döşeme  mobilyalarınız varsa  patlıcan moru ile bu sıradan ev görselini harika bir şekilde patlatabilirsiniz.

Özellikle döşemeleriniz ve mobilyalarınız ara tonlardaysa patlıcan morunu gözü yormadan evlerinizde kullanabilirsiniz. Elbette bir evde tek tek; halılar, duvarlar, perdeler ya da koltuklar patlıcan rengi olabilir.  Ama bunlardan yalnızca bir ya da ikisi bu renkte olmalıdır ki eviniz boğucu bir mekana  dönüşmesin zira patlıcan ağır renklerden de biridir aynı zamanda.

Evinizin karanlık gözükmemesi için kesinlikle patlıcan moru rengini açık renklerle kombinlemeniz gerekir. Özelikle de döşeyeceğiniz oda da r ise buna dikkat etmelisiniz. Buna özen göstermediğinizde eviniz olduğundan daha da dar görünecektir.

Duvarlarda Patlıcan Moru

Patlıcan morunu duvarlarda kullanacağınız zaman büyük bir mekanda patlıcan morunun en açık tonlarını kullanabilirsiniz. Ama ortalama bir salonda ancak 3 duvarda açık bir renk kullanılmalı ve sadece odak noktasında patlıcan moru tonlarına yer verilmelidir. Yine böylesi bir evde  mor azınlıkla mor içeren bir duvar kağıdını ve ana duvarda mor rengini birlikte kombinleyebilirsiniz.

Öte yandan koltuklar açık renkteyse üzerinde patlıcan moru tonlarında minder ve kırlentlere yer verebilirsiniz. Yine dilerseniz patlıcan moru rengine aksesuarlardan biblo ve süs eşyalarında da yer verebilirsiniz. Örneğin salonda fon perdede veya yatak odasında patlıcan moru kalın perdelere şık bir şekilde yer verebilirsiniz. Yine yatak odasında nevresim – yatak örtüsü çeşitliliği olarakmbej – mor, gri – mor kombinlerine yer verebilirsiniz.

Psikolojide Patlıcan Moru

Uzmanlar patlıcan morunun yaşam alanlarında yoğun miktarda kullanıldığında psikolojiyi ve bilinçaltını negatif yönde etkilediğinden söz etmektedir.  

Çünkü inanca göre mor tonları, hüzün duygularını tetikleyebilmekte ve depresyona duygularını aktive etmektedir. Yine patlıcan moru bebek odalarında önerilmemektedir.

Tarihte Mor Renk

 Patlıcan moru Antik çağda Fenikeliler tarafından sıklıkla kullanılan bir renktir özellikle de ticaret alanında tercih edilmiştir.  Yanı sıra Roma imparatorluğunda devlet yöneticilerinin odasında da sık sık kullanılan bir renktir.  Zira mor renk, tarihte her zaman zenginliği, ihtişam ve debdebeyi temsil ederdi. Ağır ve zengin görüntüsü nedeniyle önceleri modern mobilyalarda çok fazla tercih edilmeyen mor renk, artık farklı tonlardaki kombinasyonları ile modern dekorasyonunda vazgeçilmez renklerinin arasına girmiştir.

Ana Renk mi Yardımcı Renk mi?

Evlerinizde mor renk kullanmadan önce kesinlikle nasıl bir tema kurgulayacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin yaşam alanınızdaki mor ana renk mi yoksa ara renk mi olacak öncelikle bunu belirlemelisiniz.

Mor renk, çarpıcılık konusunda iyi bir tamamlayıcıdır. Ama mor sizin için temel renk olacaksa tek bir tonda sabit kalmamalı,  morun farklı tonlarını kombinleyerek ferah ortamlar yaratmalısınız. Bu konuda en çok yakışan renk kombini; beyaz – mor miksidir. Mor ile en uyumlu diğer renkler ise; sarı, pembe, altın rengi, gri, siyah, beyaz, bej tonlarıdır.  Bu içeriğimizde de sizlere Dekorasyonda Patlıcan Moru kullanımından söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir