Desen efektleri, kimi zaman bir objede, perdede, halıda ya da koltukta hatta bir aksesuarda yer alırken evlerimize de hareket katıyor şüphesiz. Belki bir duvar kağıdında zaman zamansa belki bir kırlentte yer alan desenlerle çok şey yapabileceğimiz gibi desenliliği abarttığımızda çok şey de kaybedebiliriz mekanlarımızda. Bu günse özellikle bu desen tutkumuzu nasıl ölçülendirmek gerektiği ile ilgili rehber niteliğinde bir yazı hazırlamak istedik sizler için. Hali hazırda 2019 Pötikare Dekorasyon Modası gün yüzüne çıkmışken evlerimizde desen çeşitliliğine ne dozda yer vermeliyiz gelin hep birlikte bakalım.

Desen Kullanımında Bunlara Dikkat!

Öncelikle evlerinizde desene yer verirken maksimum 3 adet farklı desene yer vermelisiniz. Aksi taktirde desen kullanımı göz yorucu bir kavrama dönüşebilir. Ayrıca kullandığınız desenlerin boyut, büyüklük ve ölçüleri de birbirine paralel olmalıdır. Örneğin dev damask desenli bir halının yanında küçücük pötikare desene sahip yastık görünümü oldukça uyumsuz kaçabilir. Kısacası desen seçimi birbirine orantılı olmalıdır.  

Mekanlarda Desen Ahengi Nasıl Olmalı?

Söz gelimi salonunuzda desenli bir duvar kağıdı bulunuyorsa diğer yandan halınızdaki ya da koltuklardaki doku sade ve düz olmalıdır uyumluluk açısından.  Burada desenli eşlikçiler olarak kırlentleri ve perdeleri kullanabilirsiniz. Eğer odanız küçükse dikkat!… Aşırı büyük ve fazla desen kullanırsanız bu küçük salonu ya da odayı daha da küçük göstermiş olursunuz. Örneğin dikey, yerden tavana uzanan şerit desenleri yani çizgili objeler düşük tavanlı evleri bile daha yüksek gösterir. Eğer metrekare zemini ufaksa da  paralel ve yatay çizgilerden yararlanabilirsiniz. Bu arada büyük evlerde büyük desen, küçük evlerde de küçük desenlerden yararlanabilirsiniz.

Zeminleri Hareketlendirecek Olan Desen Fikirleri

Evlerinizin zeminlerinde desene yer vererek evlerinizi hareketlendirmek istiyorsanız,  halı ya da kilimlerden yararlanabilirsiniz. Grafik desenli, kupa desenli halılar ya da etnik – tribal desenlere sahip kilimler zaten bunun için var. Yine küçük evlerde pastel renkli açık tonlardaki halı ve kilimleri kullanmalısınız. Bunun dışında genel anlamda çiçekli, çizgili, geometrik desenli, damask desen, pop art desen, etnik desenli ürünlerle de evinizi yansıtmak istediğiniz tarza göre donatabilirsiniz. Ama yazımızın başında da dediğimiz gibi bu yıl pötikare modası var ve özellikle koltuklarda, kırlentlerde;  gri, yeşil, mavi ve bordo tonlarındaki pötikare desenlerden kullanmak oldukça moda. Siz de evlerinizde bu modayı takip ederek trend bir dekorasyon sergileyebilirsiniz. Sizlere 2019 Pötikare Dekorasyon Modası hakkında fikirler sunduk.