Amerikan Mutfak lı Salon modelleri günümüzde sıklıkla kullanılan yaşam alanı tarzlarından biri oldu çıktı. Evler küçülüyor, metrekareler azalıyor ve dolayısıyla da git gide batılı yani Avrupai stildeki akıcı ve pratik yaşam alanları ortaya çıkıyor. Çünkü artık hiç kimsenin aşırı detaylara harcayacak vakti yok. İnsanlar çok çalışıyor ve oldukça sosyal bir yaşam stili tercih ediyor.

Amerikan mutfaklı salonların bir diğer tanımı da ‘açık mutfaklı’ salonlar olarak yapılıyor. Bu stildeki salonlar oldukça işlevsel ve akıcı bir yaşam tarzı sunuyor insanlara. Peki kullanışlılığının ve pratikliğinin yanı sıra dezavantajları da yok mu ? Elbette ki var. Örneğin ‘mutfak dediğin kapalı olmalıdır’ tabusunu güdenler için açık mutfaklar asla kabul görebilecek cinsten bir şey değil. Zira yemek kokusu kapı ve bölme olmadığından tüm alana yayılıyor öncelikle.

Ayrıca mutfağınız açık olduğundan her zaman derli toplu tutmanız gerekiyor ki bu da her zaman mümkün olabilecek gibi bir şey değil. Zira her zaman tüm mutfak dağınıklığı ya da kap kacak vs. daima salonunuzun orta yerinde, dinlenme ve konuk ağırlama bölümüyle iç içe oluyor. İşte, objektif olarak incelediğimizde açık mutfak kullanımı bazen iyi bazen de kötü. Ama diyorsanız ki ben genellikle pratik ve dondurulmuş ürünler türevleriyle besleniyorum ve ortalığı fazla dağıtmadan yiyecek tüketiyorum, anti parantez koku salacak ürünler pişirmiyorum, üstelik de çok pratik ve derli toplu biriyim o halde sorun yok.

İşin aslına bakacak olursanız modern yaşam stilini günümüzde büyük ölçüde süsleyen açık mutfak stilinde sevdiklerinizle, ailenizle ya da konuklarınızla çok daha sosyal bir ortamda hem pişiriyor, hem de tüketebiliyorsunuz.

Açık Mutfak Tasarlarken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Öncelikle size akışkan bir mutfak gerektiğini unutmayın. Zira bu tarz pratik ve konforlu mutfak stili, açık mutfaklı evlerin ruhunda olmalı. Yani dört başı mamur, yayla gibi bir mutfak hayal ediyorsanız sizi klasik mutfak seçimine davet ediyoruz. Yanı sıra masa ve sandalyeleri seçerken mutfağınızın ebatlarına uygun olmasına da dikkat etmelisiniz.

 Ergonomik bir çalışma alanın da açık mutfakların olmazsa olmazı olduğunu unutmamalısınız. Zira aslında açık mutfak düzenlemek çoğu zaman kapalı mutfak tasarlamaktan daha zor olabiliyor. Sebebi ise açık mutfakların 7/24 göz önünde olacak bir projeden ibaret olması. Bu anlamda açık mutfağınızın her köşesini çok iyi dizayn etmeli, tezgahtan istifleme, depolama alanlarına organizer – kiler bölümlerine kadar tüm detayları kalem kalem düşünmelisiniz. Yine açık mutfak tasarlarken var olan ışık kaynağından da maksimum derecede yararlanmayı hesaba katın. Örneğin alanınız genişse rahatlıkla ada mutfak kullanabilirsiniz. Ayrıca buzdolabı, ocak, lavabo zincirlemesinin kullanımı da oldukça işlevsel olmalı.

Küçük çocuklarınız varsa, çok çocuklu bir aileyseniz, geleniniz gideniniz bolsa ve pratik yöntemlerle sık sık konuk ağırlamayı sevenlerdenseniz, açık mutfak örnekleri sayesinde çocuklarınızı her zaman kolaçanlayabilir hatta konuklarınızla sohbet halindeyken dahi bir yandan pratikçe  öğünlerinizi ya da ikramlarınızı hazırlayabilirsiniz.

Açık Mutfak Tasarımı Ve Renkler

Açık mutfakların, salonunuzun devamı olduğunu unutmayın. Kapalı bir mutfak tasarlıyor olsaydınız ayrı karakteristik özelliklerde bir bölüm tasarlıyor olacaktınız. Ama bu kez seçtiğiniz mutfak stili salonunuzla bağlantılı. Bu yüzden salonunuzun renklerini tema olarak kaide edinin. Örneğin bu konuda; gri, krem, beyaz, siyah kimi zaman kırmızı gibi iddialı bir renk tüm renk tonlarına uyabilecek olan renkler olarak algılanabilir. Bu yüzden salonunuzun devamı niteliğinde geniş ve ferahlık algısı yaratacak bir renk paleti düşlemelisiniz mutlaka. Örneğin bu noktada ferahlık algısı için beyazı, sıcaklık algısı için ise kırmızıyı seçebilirsiniz.

Son olarak açık yani Amerikan mutfak projelerinde daha çok modern ya da endüstriyel tarzdaki mutfak stillerine yer verildiğini belirtelim. Çünkü bu modern ev tarzının bir yansımasıdır. Yanı sır açık mutfaklı bir evde en çok önem vermeniz gereken şeyin de havalandırma olması gerektiğini unutmamalısınız.