Değişik patchwork modelleri ile evinizde farklı bir esinti yaratabilirsiniz. Evinizde biriken artan kumaşlar ya da giyilmeyen kıyafetler zaman zaman sizlere sorun olabilir. Bu kumaşları ve kıyafetleri ne yapacağım derdini yaşıyorsanız patchwork ile değerlendirebilirsiniz. Eskilerin kırkyama dedikleri patchwork günümüzde yeniden moda haline geldi. Yatak örtüleri, koltuk örtüleri, namazlalar, bebek örtüleri, minder yüzleri derken birçok farklı alanda patchwork kullanımı daha da yaygınlaşıyor. 

Patchwork ile birlikte hem artan kumaşları ve eskiyen kıyafetleri değerlendirebilmek imkanı buluyor hem de eviniz için son derece şık bir dekorasyon yaratabiliyorsunuz. Yeni kırkyama modelleri ile özellikle yaz ayları için son derece konforlu örtüler hazırlayabilirsiniz. Biraz dikiş bilgisi ve patchwork kalıpları ile eviniz için harikalar yaratabilirsiniz. Kırkyama yani patchwork yapabilmek için malzeme gereksinimlerinin fazla olmaması kolayca işe başlamanızda etkili olur. 

Patchwork Nedir? 

Patchwork kumaşlardan küçük desenler keserek daha büyük bütün şekiller oluşturma işlemidir. Dekorasyonda birçok alkanda kullanılan bir el işidir. Dikiş bilgisi isteyen patchwork için birtakım detaylara önem vermek gerekir. Patchwork yapımı son derece basit olsa da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunur. Çünkü tek bir şekil kalıbı yerine birden fazla kalıp ile çalışmak bazen kafanızı karıştırabilir. Patchwork nasıl yapılır sorusu için şunlardan bahsetmek mümkündür:

  • Öncelikle farklı renklerde kumaşlara ihtiyacınız olacak. 
  • En iki renk ve desende kumaş temini yaptıktan sonra model seçimi yapmalısınız. 
  • Modelinizde kaç farklı desen ve kumaş kullanıldığında dikkat etmelisiniz. 
  • Daha sonra bu desende kullanılan her şekli bir karton üzerine kalıp olarak çıkarmalısınız. 
  • Bu kalıpları kumaşın üzerinde uygulayarak kesim işlemlerini yapmanız gerekiyor. 
  • Kesim yaparken minimal kesimler yapmalı ve kumaşları boşa harcamamaya dikkat etmelisiniz. 
  • Kesim işlemlerini tamamladıktan sonra parçaları şekli oluşturacak şekilde iğnelemeniz gerekiyor. 
  • Daha sonra makinede dikişini yapabilirsiniz. 

Eğer el dikişinde yeterli sabrınız varsa ve dikişi kusursuz yapıyorsanız elde de parçaları birleştirebilirsiniz. Eskilerde nineler kırkyama dedikleri patchworku elde dikerek birleştirdikleri için bu konuda dikiş makinesi her zaman zorunlu bir durum değildir. Ancak dikiş makinesinin dikişinin de daha düzgün ve pratik olduğu unutulmamalıdır. 

Patchwork Hangi Kumaştan Yapılır?

En güzel patchwork modelleri ile evlerinizde farklı bir ambiyans yaratmak mümkün olabilir. Ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar bulunuyor. Örneğin kumaş seçimi önem verilmesi gereken detayların başında geliyor. Kalıp gibi oturan ve kullanımı da sağlıklı olan bir patchwork örtü yapmak istiyorsanız pamuklu kumaşları tercih etmeniz gerekiyor. 

Pamuklu kumaşların hem kalıp olarak hazırlanması çok rahattır hem de örtüleri üzerinde her mevsim kullanabilirsiniz. Çünkü pamuklu kumaşlar terletme yapmaz ve sağlıklı kumaşlardır. Bu kumaşları yeni olarak bir kumaşçıdan satın alabilirsiniz. Dilediğiniz desen ve renklerde karma yaparak şık bir patchwork örtü ortaya çıkarabilirsiniz. İsterseniz kullanmadığınız elbiselerin kumaşlarını da keserek örtülerde değerlendirebilirsiniz. 

Basit Patchwork Modelleri

Patchwork yapmaya yeni başlıyorsanız basit patchwork modelleri ile işe başlayabilirsiniz. İki farklı renkte kumaşın kullanıldığı patchwork modelleri oldukça basittir. Kare şekilleri üçgen kumaş şekilleri ile bir araya getirmek hem çok basittir hem de son derece eğlencelidir. 

Kırkyama modelleri arasında yüzlerce seçenek ile karşılaşabilirsiniz. Yeni başlayanlar için basit kırkyama modellerinden profesyoneller için karmaşık desenlere kadar birçok seçenek bulunuyor. Patchwork konusunda yeterli bilgiyi edindikten sonra hazır desenler yerine kendi yaratıcılığınızı ortaya koyan çalışmalar da yapabilir ve başarılı patchwork modelleri ortaya çıkarabilirsiniz. Evinizde hem zaman geçirmek hem de yıllarca kullanabileceğiniz örtüler için patchwork ideal bir hobidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir