Bebek odası tasarlamak, belki de evin en mutluluk veren köşesini tasarlamak gibi bir şeydir. Elbette bu konuda dikkat edilmesi gereken incelikler ve detaylar mevcut. Şimdi bu önemli konuları paylaşacağız sizlerle. Öncelikle bebek odası tasarlarken, mobilyalarda ve perdelerde açık renk kullanımı ön planda olmalıdır. Zira karanlık ve kasvetli bir bebek odası düşünülemez.

Bebek Odasında Renk Seçimi

Eğer koyu renkleri kullanacaksanız da örneğin koyu mavi, lacivert ya da çimen yeşili tonlarından birini seçerek bu tonu bol miktarda kullandığınız beyaz  ya da krem tonlarıyla mixlemelisiniz. Örneğin şekersi renkler, lila, limon sarısı, güneş sarısı, pudra pembe, şeker pembe bebe mavisi tonları bebek odası için en uygun renklerdir.  Elbette erkek bebek oda tasarımında genellikle; mavi, lacivert gibi renkler sıklıkla kullanılır. Kız bebek odalarında ise lila, pembe gibi renkler ağırlıktadır. Sarı, yeşil, turuncu, kırmızı gibi renkler ise anonim olarak kullanılabilir.

Oda iyi ışık ve güneş almalı ama uyku vakti için pencerelerde odayı loş tutacak soft tonlarda perde kullanımı da ihmal edilmemelidir.  Bebek odalarında çekmeceli dolaplar çok daha kullanışlıdır. Ayrıca dolaplar her ihtimale karşı mutlaka duvara monte edilmelidir. Yine yatağın altında sürerek hasır altı edebileceğiniz oyuncak kutuları ve organizerler ise ileriki yıllarda odayı derli toplu gösterecek  en pratik objelerdir.

Bebek Yatağı Seçimi

Öncesinde bebek yatağı olarak kullanabileceğiniz ve çocuk büyüdüğünde açılarak çocuk yatağı olan modüler (açılır – kapanır) yataklar, bebek odaları için oldukça ideal ve ekonomik. Ayrıca bu tip yatakların uç kısımlarında alt değiştirme bölümü ve hemen altında da malzemelerinizi yerleştirebileceğiniz organizer türünde çekmeceler bulunur.

Eğer bebek beşiği seçecekseniz ( ki ilk aylarda bebek beşiği kullanımı idealdir zira ilk aylarda bebekler  annelerinin yatak odasında ve hemen bebeklerine ulaşabilecekleri şekilde yakın bir yerlerde beşiğinde yatırılır) sonraki aylarda bebeğiniz geliştikçe ve yattığı yerde kendi kendine dönebilmeye başladığında parmaklıklı bebek yataklarına aktarabilirsiniz.  Bu tür bebek yatağı türevlerinin kesinlikle cam – kapı önünde olmaması gerekir ki bebekler cereyan yapan, esinti olan yerlerde kalarak hasta olmasın.

Öte yandan bebek odasında seçtiğiniz ürünlerden tutunda malzemelere,  odanın boyasına kadar kesinlikle her şeyin organik olması gerekir. Solbentsiz, boyalar kimyasal katkısız ürün ve mobilyalar seçilmelidir. Yine özellikle bebeğinizi odasında rahatlıkla emzirebilmeniz için odasının bir köşesine sallanan emzirme sandalyesinden yerleştirmenizde yarar var.

Cibinlikli yatak takımları eski dönemde kullanılabiliyorken şimdilerde  az da olsa yine  yer alabiliyor mobilya mağazalarında. Ama eğer yaşadığınız yerde  sivri sinek gibi bir problemi yoksa hiç gerek yok bizce. Zira odanın ferah tasarımını alıp götürebilir.

Bebek Odası Nasıl Süslenir?

Elbette bebek odasının ana tasarımı tamamlandıktan sonra süsleme kısmına geçebilirsiniz. Bir bebek odasının iç açıcı cıvıl cıvıl tasarımda olması gerekir. Bunun için işe eğlenceli baskılar ve renkler içeren duvar kağıtlarıyla başlayabilirsiniz.

Yanı sıra bebeğinizin odasına kapı süsü olarak kendi ellerinizle yaptığınız butik bir kapı süsü asabileceğiniz gibi bu objeyi hazır olarak da satın alabilirsiniz. İnternet sitelerindeki tasarımlardan yararlanarak ( yuvarlak strafor, elyaf ve renkli keçe kumaşları kullanarak) harika kapı süsleri yapabilirsiniz bebeğinizin odası için.

Bebek Odası Aydınlatma

İlaveten duvarlara üç boyutlu neşeli ve eğlenceli çıkartmalar yapıştırabilirsiniz. Ayrıca şimdilerde  boyutlu çerçevelerde bebeklerin ultrason fotolarını duvarlara asmak da  yeni trendlerden.  Hatta Bebeğiniz küçük olsa bile kapı arkasına hayvanlı boy ölçüm metresi asabilir, duvarlarda ya da tavanda  loş ışık yayan; ay dede, güneş  ya da yıldız formlu lambalardan asabilirsiniz. Halı olaraksa dilerseniz çocuklarınızın odasına renk ve mutluluk katacak hijyenik ve antibakteriyel olan en güzel çocuk odası halı örtülerine buradanulaşabilirsiniz.