Bebek odası hazırlamak herhalde anne – babalar için dünyanın en zevkli ve keyifli işidir. Bebeğin rahatını, emniyet ve konforunu gözeterek hazırlanmış olan bir bebek odası elbette bebeğinizi keyifli bir şekilde büyütmenize imkan sunar.  

Bebek Odası Nasıl Olmalı?                                

Pedagog ve tasarımcılara göre ideal bir bebek odası 12-15 metrekare ebatlarında olmalı ve minimum bir adet güneş alan pencereye sahip olmalıdır. Bu şekilde bebeğiniz gün içinde güneşin en verimli ışıklarından faydalanabilir ve bu gibi güneş alan evin güney kısımındaki odaları, yaz – kış sıcak ayrıca ılık olur. Yine havalandırılmayan ve oksijensiz kalan bir bebek odası minik yavrular için çok sakıncalıdır.

Yine bebek odası ebeveyn odasına en yakın oda olmalıdır ki ağladığı ya da size ihtiyacı olduğu anda yanında olabilesiniz. Ayrıca bebek odası gürültülü cadde ve sokaklara bakan cephelerde değil aksine sessiz sakin bir konumda bulunmalıdır.

Özellikle bebek odalarında kir – toz – bakteri tutan geniş ve büyük halılardan sakınmalı bunun yerine tozu kolayca temizleyebileceğiniz lamine parke kaplı yüzeyleri kullanmalısınız.  Bebek odası halısı konusunda ise Welsoft bebek odası halı örtüsü tasarımlarından yararlandığınızda antibakteriyel olan ve bebek odalarında hijyen atmosfer sağlayacak halılara kavuşabilirsiniz. Yine bebek mobilyası mümkün olduğunca doğal materyallerden oluşmalıdır (örneğin ağaç masif ürünler gibi). Mobilyaların kenar ve köşeleri sivri ve keskin kenarlardan oluşmamalı. Yanı sıra bebek odalarındaki en ideal renkler dinlendiriciliği ve soft yanlarıyla pastel tonlardır.

Bebek Odası Ve Güvenlik

Bebek odasında ki tüm prizler, güvenlik açısından koruyucu kapaklarla izole edilmeli, ayrıca kablolar da kamufle edilmelidir. Özellikle bebek karyolası yüksekliği ideal ölçülerde olmalı ayrıca çubuklarının arası 6-7,5 cm’den aralıklı olmamalıdır.

Özellikle bebek odalarında metal içerikli süs, mobilya, oyuncak benzeri ürün bulunmamalıdır. Zira bu tarz materyaller bebeklerin bünyesinde uyku densizliği ve yorgunluk yapmaktadır. Mobilyalarda asla toksit, solvent bazlı içerikler kullanılmamalıdır.

Bebek odasında yer alan ışık kaynakları odanın tam ortasında olmalı ve duvarlardan yansıtılmamalıdır. Odadaki avize aşırı ışık saçmamalı, ufak avizelerden dağılan beyaz ya da sarı ışık kaynakları odayı sarmalıdır. Yine uyku vakti için mini gece lambaları uygun olabilir.

Duvarlarda mavi yeşil gibi soft tonlardaki sakin renkler kullanılabilir. Koyu renk boyalar seçilmemelidir aksi takdirde odayı küçültür. Yine bebek odalarında ses yaratmak adına küçük bir kaset çalar, müzik çalar gibi cihazlara da yer verebilirsiniz.

Bebek Yatağı Ve Bebek Odası Atmosfer Temizliği

Yatak seçeneklerinde bebeklerin şilteleri ne çok sert, ne de çok soft olmamalıdır. Ortalama yumuşaklıkta olmalıdır. Aksi taktirde bebeğin kasları yorulabilir ve omurga sistemi yanlış şekilde gelişebilir. Eski, kullanılmış ve başkasından emanet alınan yatakların şilteleri mikrop barındırabileceğinden önerilmemektedir.

Bebek yorganları mutlaka hafif ve hava geçirgen dokuda olmalı, elyaf ya da naylon içermemelidir. Yine bebek yataklarında yatak koruyucu – alize türevlerini mikropları arındırmak bakımından kullanmakta yarar var.

Çarşaf ve nevresim konusunda kesinlikle sağlıklı olan %100 pamuklu ürünler kullanılmalıdır. Bağcıklı nevresimlerin ip uzunluklarına dikkat edilmelidir. Karyola üzerinde ki dönenceler eğlenceli aktiviteler olarak bebeğin motor gelişimi açısından faydalıdır ve kullanılmalıdır.

Yine hava temizliği açısından bebek odalarında rutubet ölçer (rutubet %40 ın altına düşmemelidir) ve kötü – kirli hava şartları için hava temizleyici filtrelerden kullanılması önerilir. Rutubet dengesi için kalorifere tutturulan su kapları kullanılabilir.

Bebek Odasında Olması Gereken Cihazlar

Yine bebek telsizi de acil uyarı anları için mutlaka bebek odalarında olmalıdır. Emzirme ve uyutma bölümü olarak bebek odasının bir köşesine bir sallanan sandalye koyduğunuzda çok rahat edebileceğinizi siz de göreceksiniz. Bu içeriğimizde de size Bebek odası tasarımından söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir