En Güzel Şinanay Mumluk Modelleri ile siz de evinizi güzelleştirebilirsiniz. Şamdanlar, kandiller, idare lambaları, gaz lambaları tarih boyu kimi zaman elektriğin keşfi öncesinde kullanılırken kimi zamanda nostaljik dekorasyon imgeleri olarak evlerimizi süslüyor. Raflarda, nişlerde, büfelerde evlerin farklı yerlerinde duran bu güzel aksesuarlardan biri de adı az duyulmuş olsa da tarihin sarı sayfalarında ve Osmanlı da da sıklıkla kullanılan şinanay mumluklardır.

Onları Çocukluğumuzdan Çok İyi Tanırız

Büyük nenelerimizin , dedelerimizin çoğunlukla da köy hayatının içiinde köy ve dağ evlerinde elektriğin ulaşmasının zaman aldığı yerlerde yani çocukluğumuzda çoğumuz idare lambası, kandil, gaz lambası gibi objelerle karşılaşmışızdır. Bunlardan İdare lambası, sac veya tenekeden yapılmış bir aydınlatma aracıdır. Şekli ise ters huniyi andırır, alt kısmındaki hazneye yağı konarak kullanılır. Üstten boruya benzeri yağ dolu haznesinin içinde bir fitil bulunur ve her daim gazla ıslanan bu fitil mekanı aydınlatmaya yeter. Gaz lambası, yakıt olarak gaz yağı ile yanar. “Fitilli” ve “basınçlı” olarak iki grupta tasarlanırdı. Rivayete göre tarihte ilk gaz lambasının 9. yüzyılda Râzî adlı kişi tarafından geliştirdiği öne sürülüyor.

Şamdanlar…

Ve son olarak sıra geldi eski tarihte saraylardan tutunda hane yani evlerde dahi aydınlatma aracı olarak kullanılan günümüzde de şıklık objesi olarak hala daha evlerimizde bulundurduğumuz şamdanlara… Aslında tarihe baktığımızda şamdanların yahudiliğin sembolü olarak kabul edildiğini görüyoruz. O dönemde hanuka olarak adlandırılan bu nesneler dokuz kollu bir şamdandan ibaretti. Yedi kollu olanına ise menora denilirdi. Anlamı ise “kandillik” ti. Masonlukta halen daha kullanılan bu imgeler ise; inanç, umut, şefkat, irade, namus, ihtiyat ve adalet kavramlarını simgeler.

Şinanay Mumluklara Gelecek Olursak…

Şinanay kelimesi kök olarak Çingenece (Roma) dilinden gelir ve mana olarak ‘yok” sözcüğünden alıntıdır. Diğer Sözlük anlamı olarak; sevinç, mutluluk, hoşnutluk, kıvanç olgularını betimler. 2. kategoride ise sözlük anlamı; argoda “Yok, kalmadı, tükendi” manasında kullanılır.

Şinanay Mumluk Modelleri Nerede Sergilenir?

Yaklaşık 8 – 10 cm yüksekliğinde tasarlanan bu nostaljik – klasik mumluk unsurları ; Osmanlı, Hint, Fas gibi geniş , etnik ve eski kültürlerde sıklıkla kullanılmaktaydı. Günümüzde de bu tarz mumluk kullanımları yeniden trend oldu ve evlerinde geçmiş kültürlere uzanan ağır tarzda dekorasyonları uygulamayı sevenler tarafından iç tasarımlara obje olarak yansıyor. Yine boho tarzı dekorasyon stillerinde, Osmanlı tarzı dekorasyonlarda, klasik tarzlarda da şinanay mumluk kullanımlarını sıklıkla görüyoruz. Pirinç, bakır, demir, döküm, alüminyum, mermer alaşımlardan yapılan bir çok tarzı mevcut.

Bu tarz objeleri; koridorda yer alan dresuarların üzerinde, oturma odasında yer alan sehpa gibi sosyal alanlarda, köşe sehpaların üzerinde, niş raflarında, büfelerde süs eşyası olarak, yatak odasında başucunuzdaki raflarda dahi kullanabilirsiniz. Zira bu tarz şamdan veya mumluk tarzı objeler bulundukları yerin odak noktası olmayı başararak dekorasyonda oldukça büyük rol üstlenmektedir.

Bu içeriğimizde de sizlere En Güzel Şinanay Mumluk Modelleri nden söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir