Bu yazımızda sizlere; artık eski kalitesine ve görünümüne sahip olmayan fakat atmaya kıyamadığımız mobilyalarımızı nasıl eskisinden daha güzel hale getiririz onu anlatacağız.

Atmıyoruz, Boyuyoruz Ve Yeniliyoruz

Boya tekniklerini kullanarak, çeşitli mobilyalarımızın yeni bir görünüme kavuşmasını sağlayabiliriz. Sandalye, masa, sehpa, konsol, tv ünitesi, giyinme dolapları, mutfak dolapları, evinizin giriş kapısı, oda kapıları ve hatta zeminlerinizi bile boyayabilirsiniz. Son yılların popüler furyası Do İt Yourself bilinen kısaltması ile DIY Kendin Yap projeleri sayesinde, dünya çapında eskiyen mobilyalarını atmak yerine bambaşka bir görünüm elde etmek insanlara örnek ve ilham olacak birçok model bulunmakta.

Öncelikle, mobilyalarınızı yeni bir görünüme dönüştürmek için tam donanımlı bir boyama tekniği bilgisine ihtiyacınız yok. En çok ihtiyaç duyacağınız şey sadece biraz ilham. Başta gözünüz korkabilir ve zorlayıcı olacak gibi görünebilir. Bu çok normal hiç endişe etmeyin. Kendi el emeğinizi ve hayal gücünüzü kullanarak ortaya çıkartacağınız işleri düşünün ve motive olmaya başlayın.

İlk adımda büyük bir konsolu veya yemek masasını boyamak biraz zorlayıcı olabilir. O yüzden bu konu ile ilgili önerim, evinizde dekoratif olarak kullandığınız objeleri boyayarak başlamanız. Bu bir vazo olabileceği gibi mutfağınızda kullandığınız cam bir kavanoz da olabilir. İlk etapta daha sağlıklı ilerlemek ve temel bilgiler edinmek adına, hobi sayfalarını ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz. Mobilya boyama, dönüştürme konularında internet üzerinden birçok faydalı video ve görsele ulaşabilirsiniz. Hobi malzemeleri satan mağazalarda aradığınız bütün malzemeleri bulabilirsiniz. Aynı zamanda online alışveriş sitelerinden de her zevke hitap eden birçok boya, mobilya ve ahşap üzerine yapacağınız desen transferlerini temin edebilirsiniz.

Kafanızı Karıştıracak Bilgilerden Uzak Durun

İnternette her bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyoruz. Bu çoğu zaman bize fayda sağlasa da, bazen araştırma yaptığımız konular ile ilgili kafamızın karışmasına sebep oluyor. Henüz mobilya boyama konusunda yenisiniz ve başlangıçta boyama tekniklerini öğrenmek istiyorsunuz. Bu konuda ücretsiz eğitim veren merkezler mevcut. Eğer vaktiniz varsa haftada bir iki gün kursa giderek, işi bilen bir eğitmenden öğrenmiş olursunuz. Bir işin tekniğini öğrenip pratik yapmak her zaman en sağlıklısıdır. Kursa gitmeye vaktiniz yok ve evde kendinizi geliştirmek ve bir şeyleri yenilemek istiyorsanız da, bilgi, teknik ve pratiği donanımlı bir şekilde aktaran eğitmenleri de bulabilirsiniz.

Mobilya Boyamada Hangi Boyaları Kullanmalıyız

Hobi ve sanat ile ilgili malzeme satan mağazalardan kendi tarzınıza ve boyayacağınız materyalin cinsine göre göre çeşitli birçok boya bulmanız mümkün. Su bazlı, akrilik, sprey, yağ bazlı ve sentetik boya çeşitleri bulunmakta. Akrilik boyalarda kendi içinde kategorilere ayrılmıştır. Ahşap boyama için en çok akrilik boyalar tercih edilir. Kolay kullanımı, örtücülüğü ve hızlı kuruması sebebi ile sık kullanılan boya çeşitleri arasındadır. Akrilik boyaları mobilya üzerine rulo fırça ve sentetik kıl fırça yardımıyla rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Son zamanlarda mat görünümlü mobilyaların popüler olmasıyla, mat bitişli boyalarda da çeşitli renklerde üretimler yapılmaya başlandı.

Mobilya Boyamada Sıralama Nasıl Olmalı

Mobilyanızı boyamak için gerekli olan boya, vernik, zımpara, rulo ve sentetik fırça gibi malzemelerinizi temin ettiniz. Şimdi sıra boyama yapmak için hazırlık aşamalarını tamamlamada. Evin bir bölümünü boyama yapmak için ayırdınız, çevredeki eşyalara ve zemine boya gelmesini engellemek için, plastik branda veya eski bir örtüyü zemine örterek başlayabiliriz. Kullanacağınız boyaları plastik tabaklara aktararak kullanabilirsiniz. Boyamaya başlamadan önce, kaliteli bir dönüşüm ortaya çıkartmak için izlemeniz gereken basit birkaç adım bulunuyor.

Cam, plastik veya polyester yapıda objeler dışında, boyama işlemi yapacağınız her türlü mobilyada mutlaka zımparalama işlemi uygulamanız gerekiyor. Zımparalama işlemi yüzeyi temizler ve sizlerin rahat bir boyama işlemi yapmanızı sağlar. Zımparalama işlemi yapacaksınız, mobilyadan fazlasıyla toz çıkacağı için açık havada bir mekanda veya balkonlarınızda yapabilirsiniz. Böyle bir ortama sahip değilseniz de mutlaka maske kullanarak tozlardan kendinizi korumalısınız.

Mobilyanızın boyasının daha uzun ömürlü ve darbelere dayanıklı olması için, boyama işleminden önce astar boya uygulaması yapmanız önerilir. Astar boya yapmak tamamen size kalmış fakat, astar işlemi boyanın mobilya üzerinde daha kolay tutunmasını ve kalitesini uzun yıllar korumasını sağlar.

İşin zahmetli olan kısımlarını hallettikten sonra gelelim işin en keyif veren kısmı boyamaya. Akrilik su bazlı boyalar mobilya boyamak için en çok tercih edilen boya çeşitleri arasındadır. Su bazlı, silikonlu ve mat ya da yarı mat bir boya tercih edecekseniz, saten rulo kaliteli bir bitiş sağlar.

Mobilyanızı istediğiniz renge boyadıktan sonra, eskitme kremlerini kullanarak eskitme görünümü verebilirsiniz. Oldukça basit bir işlem olan eskitme işlemi için eskitme kremlerini tercih edebilirsiniz. Eskitme görünümü vermek istediğiniz kısımlara kremden belli miktarda sürüp, eskitme fırçası ya da herhangi temiz bir sünger kullanarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Eskitme görünümü için bir değer seçenekte, zımparadır. Zımpara ile eskitme görünümü vermek oldukça kolay bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem ise budak doku yöntemidir. Mobilyalarınıza budak görünümü vererek doğal bir görünüm elde etmiş olursunuz. Budak aparatlarından satın alarak, kolay kullanımı sayesinde, mobilyalarınıza budak doku görünümü verebilirsiniz.

Transfer Teknikleri İle Bambaşka Bir Görünüm Elde Edin

Mobilyalarınızı sadece boyamak yerine transfer teknikleri ile daha farklı ve hoş bir görünüm elde edebilirsiniz. Kolay transfer yapmak için, birçok desende ve ebatta hazır transfer kağıtları bulunmaktadır. Transfer yapacağınız alanlara göre ölçü belirleyip, istediğiniz deseni seçerek işe başlayabilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan transfer tekniği mobilyalarınıza ve yaşam alanlarınıza bambaşka bir ambiyans getirir.

Transferi yapacağınız yüzey temiz ve tozsuz olmalı. Hazır transfer kağıdını ters bir şekilde yüzeye yerleştirdiniz, nemli bir sünger yardımı ile desen görünmeye başlayana kadar hafif dokunuşlarla işlemi devam ettirdikten sonra, desenin tamamen yüzeye transfer olduğundan emin olduktan sonra kağıdı yavaşça aşağıya doğru çekerek çıkartın. Desenin yüzeyde tutunması için iki kere vernik işlemi uygulamanız önerilir.

Hazır transfer kağıtlarının sadece yapıştırma yöntemi ile yüzeye tutunanları da satılmakta. İki tekniğinde kullanımı oldukça basit olduğu için istediğinizi seçebilirsiniz. Transfer tekniklerini sandalye, masa, sehpa, kapı, dolap ve kapılarınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Transfer tekniklerin mobilya yüzeylerinde kullanabildiğiniz gibi, zeminleriniz için de kullanabilirsiniz. Özellikle düz renkte fayans zeminlerinizin görünümü değiştirmek için, hazır transfer kağıtlarından faydalanabilirsiniz.

Hazır transferler gibi birçok desen ebatlarda, Stencil’ları da tercih edebilirsiniz. Stencil şablonlarını kullanmakta oldukça basittir. Yüzeye yapışması için stencil spreyini şablona belirli bir mesafeden sıkıyorsunuz ve stencil süngerleri ya da rulo fırça yardımı ile hoş bir görünüm elde etmiş oluyorsunuz.

Son İşlem Vernikleme
Beyaz veya açık tonları kullanacaksınız 3 ve katları uygulama yapmanız önerilir. Boyama işlemini bitirdikten sonra son aşama olarak vernik uygulaması yapmalısınız. Mobilyanıza uyguladığınız boyanın yüzeye iyice tutunması için en az 2 kat vernik uygulama yapmalısınız. Kullandığınız boyanın cinsine göre su bazlı vernik ya da yarı mat vernikleri tercih edebilirsiniz. Sprey cilalardan da tercih edebilirsiniz. Vernik uygulaması yapmazsanız yüzey zamanla zarar görebilir. Daha kaliteli ve uzun süreli kullanım için en az 2 kez vernik uygulaması yapmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir