Elbette bu güne kadar birçok dekorasyon tarzı duymuşsunuzdur. Modernden klasiğe, gotikten rustiğe, minimalden sofistik tarzlara ya da retrodan vintageye varan dekorasyon skalasında da yeri geldiğinde tüm bu tasarım stillerinin her birinden sıklıkla da söz etmeye çalışıyoruz. Fakat bir de Biedermeier tarzı var ki bunu çok kişi ilk defa duyuyor olabilir.

Biedermeier tarzı  18.yüzyılda Almanya ve Avusturya’da ortaya çıkmış bir stil. Resim, müzik, mimari gibi bir çok alanda 18. – 19. yüzyıllar arasında etkili olan bu akım nedir, ne değildir gelin hep birlikte inceleyelim.

Adını sanılanın tersine hiç de zengin olmayan ve orta sınıftan olan ‘Papa Biedemeier’ adlı karikatür karakterinden alan Biedermeier dekorasyon akımı, aslında sanki ‘zengin olmayan insanların da şık ve zarif evlerde oturmaya hakkı var’ felsefesini bir anlamda desteklemek için yaratılmış.

Evlerde Ucuz Ama Lüks Görünen Üstün Bir Konfor Sunumu

Hatırlarsanız 18.-19. yüzyıllar arasında tüm mimari ve sanat alanları zengin, pahalı ve şaha şahalı Fransız kültürünün etkisindeydi.  Biedermeier stilinin içinde ise bir parça geleneksellik ve orta sınıfa hitap eden basit bir yanı var.

Mutluluk veren parçaları, sağlam ve sıradan etkilerle birleştiren bu akımda şıklığın yanı sıra hafif bir sıradanlık kokusu olduğunu da söyleyebiliriz.

Ayrıca Beidermeier akımında güzel nesneleri bir araya getirerek  önemli görünen tarzda mekanlar yaratmak da önemli. ‘Ne kadar güzel mekan, o kadar çok  sanat ve entellektüellik felsefesi’nin doğacağına inanan insanlar o dönemlerde evlerini hep bu tarzda döşemek istiyordu. Seçkin, rahat ama bir o kadar da samimi bir ev ortamı düşünün kısacası.

Konforlu ve sadelik kokan mobilyalar, klasik çizgilerin hakimiyeti, cevizden maundan ziyade pahada hafif ama görünüşte cazibe ve renklilik katan  ağaç – ahşap kullanımı (örn. elma ağacı ya da huş, kayın ağacı gibi) Hafif ahşaplarla açık renk stildeki tahta mobilyalar, örneğin popüler motiflerlerden çelenk ve çiçek desenleri, siyah – altın varak karışımları, pirinç metal kullanımı bu dekorasyon tarzında benimsenmişti.

O dönemlerde orta sınıf Avrupalıları’nın yaşam alanları, mekanlara samimi bir lükslük atfeden bu mimariyle döşenirdir hep. Ayrıca mutlu insanların ev dekorasyon şekli olarak görülürdü o yıllarda bu stil. Kısacası hayatta küçük şeylerle mutlu olunabileceğinin bir ispatı gibiydi romantik ve istikrarlı Biedermeier dekorasyon stili.

Sakin Ve Davetkar  Ev Stili

Pratiklik kokan makul fiyatlardaki mazbut mobilya stilleri, basit ve zarif süslemelere sahip aşırı şatafatlı olmayan şık ve zarif ev eşyaları bu stile dahil olurdu.

Örneğin kavisli koltuklar, büfeler ya da konsollar, kıvrımlı kanepeler, kıvrımlı masa – sandalye ayakları, çiçekli soft döşemelikler, huzur veren rahatlatıcı oturma alanları ve yemek yeme üniteleri bu stile dahildir.

Sade hoş renklerdeki odalar, sakin, zarif ama bir o kadar da davetkar ev stilleri de buna dahil edilirdi. Günümüzde hala daha bir çok marka ve küçük çaplı dekorasyon tasarım firması Beidermeier stilinde mobilya çalışmaları yapmakta. Bu anlamda dilerseniz siz de evlerinizde Beidermeier stilinden yararlanabilirsiniz. Bu içerimzde de sizlere Ev Dekorasyonu Ve Biedermeier Dekorasyon Tarzı ndan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir