Ev dekorasyonunda renk uyumu nasıl olmalı, zıt renklerin kullanımı ve renkler ile ilgili merak ettiğiniz her şey için yazımızı okumaya devam edin.

Renkler birçok farklı alanda karşımıza çıkmaya devam ediyor. Çoğu insan evini dekore ederken, risk almaktan kaçıyor. Bu sebepten dolayı da her zaman basit ve sade olanı tercih ediyor. Örneğin; kum beji duvar rengine uyum sağlaması için kahverengi veya beyaz tonlarında koltuk takımları kullanılıyor. Mobilyalar çoğunlukla meşe veya beyaz renklerinde oluyor.

Sıfırdan ev dekore eden kişiler bile farklı olma konusunda çekiniyor. Kendi zevklerinden çok toplum tarafından nasıl karşılanacaklarını düşünüyorlar. Çevrelerindeki evler ne şekilde dizayn edildiyse, o çizgide ilerliyorlar.

KONTRAST RENKLER

Kontrast renkler, renklerin uyumu söz konusu olduğunda oldukça sık tercih edilen seçenekler arasında yer alır. Kontrast renk demek, zıt renk demektir. Zıt renkler ile yapılan tüm dizayn şekilleri her zaman dikkat çekici olmuştur.

Her rengin insan psikolojisi üzerinde farklı etkileri bulunmaktadır. Zamanımızın çoğunu evlerimizde geçirdiğimizi düşünürsek, dekorasyonda renklerin önemi de oldukça büyüktür.

Renkler ile kısa bir bilgi vermek gerekirse örneğin; kırmızı rengi, canlılık ve açlık hissi uyandırır. Bu nedenle kırmızı rengi en çok mutfaklarda kullanılır. Dünya genelinde, birçok restoranda kırmızı rengi baskın olarak kullanılmıştır. Kırmızı rengin, insanlarda açlık hissini ortaya çıkardığı bilimsel araştırmalara konu olmuştur.

Kırmızının zıt rengi yeşildir. Mutfağınızda kontrast oluşturmak isterseniz, kırmızı ve yeşili bir arada kullanabilirsiniz. Örneğin, mutfak dolaplarınızda kırmızı, duvarlarınızda beyaz rengini kullanabilirsiniz. Kırmızıyı ara renk olarak da seçebilirsiniz.

RENK UYUMU

Renk uyumu için, renk çemberinden yardım alabilirsiniz. Renk çemberleri sayesinde, hangi renkleri birlikte kullanmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Uyumlu bir iç mekan tasarımı oluşturmanın temeli odalarınızda kullanacağınız renkleri yukarıdaki gruplardan oluşturmanızdır. Evime baktığımda uyumu görmek ve hissetmek istiyorum diyorsanız, öncelikle bir ana hat yaratmalısınız. Mavi, beyaz ve gri renkleri ana hat oluşturan renklerdir. Bu renkleri kullandığınız odalarınızda uyumu yakalamış olursunuz. Beyaz duvar rengi, gri koltuk takımı ve mavi halı kullanarak basit şekilde renk uyumuna sahip olabilirsiniz.

Renk uyumu demek, tekdüze bir mekan tasarımı demek değildir. Uyumlu ve sürekliliği yansıtan bir evin, her zaman pozitif dönüşleri olur. Odanızda renk uyumunu, sadece demirbaş sayılan eşyalarda kullanmayınız. Dekoratif obje ve tablo gibi süsleme eşyalarında da ana hat oluşturarak ilerleyin.

Odanızın zemin rengi ile duvar renginin aynı tonlarda olması renk uyumunu sağlar. Halının mobilyalar ile aynı tonda olması gerekir. Mobilyanızda bulunan renkler ile dekoratif amaçlı kullandığınız objelerin arasında renk uyumu olmalı. Böylece, baktığınız zaman her anlamdan renk uyumu hissedebileceğiniz bir mekan tasarımı olacaktır.

DOĞAL RENKLER

Doğal renkler deyince aklınıza ilk olarak, kahverengi ve yeşil gelecektir. Çünkü, burada doğadan esinleniyoruz. Doğanın temel renkleri olan kahverengi ve yeşili kullanarak otantik bir dekorasyon tarzı elde edebilirsiniz.

MAT RENKLER

Mat renkler, aslında hayatlarımıza kozmetik sektörü ile güçlü bir giriş yaptı. Kozmetik ürünlerde kullanılan mat renkler, tekstil sektörüne, oradan da farklı bir çok dalda kullanılmaya başlandı. İç cephe duvar boyası olarak sıkça tercih edilmeye başlandı. Mat duvar boyası, mat dekoratif aksesuarlar, mat yemek takımları derken kullanım alanları çoğalmaya devam etti.

Mat renkleri kullanarak iç mekan tasarımı oluşturacaksanız, sade ve duru bir görünüm elde etmiş olacaksınız. Son dönemlerin popüler mat kanepeleri ile mobilyalarınızı harika bir şekilde kombin yapacaksınız.

CANLI RENKLER

Canlı renkler, yeşil, mavi gibi neşeli renklerden oluşur. Canlı renkleri evinizin her alanında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Böylece, tüm eviniz rengarenk bir enerji yayacaktır. Bu tarz renkleri özellikle duvarlarınızda kullanabilirsiniz. Yeşil ve mavi birbirinin tonu olan renklerdir. Bu iki rengin farklı tonlarını tercih edebilirsiniz. Su yeşili bir koltuk takımını, petrol mavisi mobilyalar ile kombin yapabilirsiniz.

Canlı renkler sadece mavi ve yeşil ile sınırlı değildir. Turuncu, mor, pembe, sarı da canlı renkler kategorisine girmektedir. Genel olarak bu tonları kullanmak konusunda insanlar çekimser davranır. Ama canlı renkler ile evinizi dekore ettiğinizde sonuçtan oldukça memnun kalacaksınız.

Bu görsellere baktığınızda pozitif enerji hissediyorsunuz. Rengarenk bir ev, sanılanın aksine göz yormaz. Enerji ve mutluluk verir. Her rengin bir enerjisi olduğunu düşünürsek, farklı birçok rengi bir arada kullanmak her türlü olumlu enerji akışını yaşam alanlarınıza davet edecektir.

KARIŞIK RENKLER

Karışık renkler de canlı renkler gibi insanların çekimser yaklaştığı tonlardır. Hiç alakasız renkleri bir arada kullanarak harika tasarımlar ortaya çıkartabilmeniz mümkündür. Yeter ki hayal gücünüzü kullanın. Ev dekorasyonu için, iç mekan tasarım uzmanları ile çalışmayı düşünüyorsanız bu konuda şanslısınız demektir. Çünkü, iç mekan tasarımcıları renkler ile ilgili oldukça derin bilgilere sahipler. Sizlere bahsettiğimiz tüm renkler ile ilgili fikir sunabilirler.

Farklı birçok rengi bir arada kullanarak evinizi dizayn etmek istiyorsanız, bu konuda biraz dikkatli davranmanız gerekecektir. Çünkü, canlı renk veya kontrast renk kullanımının yanı sıra, biraz fazla özen istiyor.

Karışık renkler ile yapacağınız dekorasyonda, birbirinden tamamen alakasız desenleri bir arada kullanmalısınız. Özellikle kırlentleriniz farklı renk ve desenlerde olmalı. İlk başta göz yoracak gibi dursa da, farklı bir ambiyans yaratacaktır. Halı rengi ve deseni, koltuk veya perdelerle uyumsuz olmalı. Karışık renk, bir yerde uyumsuzluğu temsil ediyor.

Bu açıdan bakarsanız işiniz daha kolay olacaktır. Uyumsuz parçalardan oluşan dekorasyon stili herkes tarafından tercih edilmez. Genel olarak daha marjinal yaşamayı seçen, sanatçı, ressam gibi meslekleri icra eden kişiler tarafından severek kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir