Hobi Odası Tasarımı evdeki varlığıyla dahi insanı mutlu etmeye yarayan bir alan… Evde hobi ile uğraşmak, üretici insanlar için olmazsa olmazlardandır. Özellikle de korona virüsünden dolayı evde izolasyon altında kalmamız gereken bu günlerde bir hobi odanız varsa çok şanslısınız demektir. Zira hobi odası sevdiğiniz el emeği çeşitleri ile uğraşırken zamanı da en verimli şekilde kullanabileceğiniz pozitif hissettirecek alanlardan biridir. Peki hobi için ayırdığınız bu bölümü en elverişli şekilde kullanabiliyor musunuz? Ya da hobi odanız gerçek manada ihtiyaçlarınıza yanıt veriyor mu? Doğru şekilde dizayn edilmiş bir hobi odanız var mı? Bu günlerde bu sorulara yanıt aramanın ve hobi odasını düzenlemenin vaktidir bizce…

Gerçekten de dağınık bir görünüme sahip olan bir hobi odası hiç kimse için üretken bir alan olmayacaktır. Tam tersine en  üretici ve verimli bir anda başınızı ağrıtan ayrıca sizi daha çok strese sokan bir alana dönüşebilir böylesi bir mekan. Bu yüzden hobi odanızda  yapacağınız düzenleme ile aradığınızı kolayca bulabileceğiniz çalışma alanı için yer kazanımına sahip olmalısınız.

Hobi köşeleri ve hobi odalarının büyüklüklerine göre yapılabilecek pek çok farklı tasarım, kullanım amacınıza ve zevkinize göre değişiklikler gösterebilir. Renk ve malzeme seçimi, hobi saklama üniteleri, organize kutuları, raf ve dolap sistemleri, çalışma masası veya çalışma tezgahı tercihleri, odanızdaki pencere gibi doğal ışık kaynaklarının kullanımı, ilham alacağınız canlı renklerin seçimi, hobi odası düzenleme ve dekorasyonu yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardır. Hobi odanızın büyüklüğüne göre, oda içinde bir dinlenme köşesi, yaptığınız çalışmaları sergileyebileceğiniz bir bölüm ve hobileriniz ile ilgili dergi ve yayınları biriktirdiğiniz bir köşe de bu mekan içinde güzel olacaktır. Ayrıca hobi odanız daha kullanışlı ve düzenli olduğunda hayal gücünüzü daha da artacağını ve yaratıcılığınızın en üst noktalara çıktığını siz de görebilirsiniz.

Hobi Odası Tasarımı Ve Amaca Göre Malzeme Dizilimi

Öncelikle hobi odanızda kullandığınız malzemeleri, amaca ve kullanım alanlarına göre düzenleyerek uygun depolama alanlarını oluşturun. Bunun için uygun kutulara, raflara, organizerlere ihtiyacınız olabilir.  Unutmayın ki bu konuda masanızın üstü, verimlilik açısından mümkün olduğunca boş alan olmalıdır.

Hobi Odası Ve Duvarlar

Aslında duvarlar her zaman gözden kaçan en iyi depolama alanlarıdır. Duvarlarınızı malzeme istifleme alanı olarak kullanabilirsiniz.  Örneğin hobi odanızın duvarlarına monte kapaklı dolaplardan yerleştirebilirsiniz.

Renklere Göre Dizim

Hobi malzemelerinizi renklerine göre ayırdığınızda onlara rahatlıkla ulaştığınızı göreceksiniz.

Malzeme İsimlendirme

Hobi malzemelerinizin istifi için dilerseniz etiketlerle adlandırma sistemini de kullanabilirsiniz. Bu yöntem mekanında  ekstra  çekmece yerleştiremeyenler için çok kullanışlıdır örneğin.  Bu türlü etiketli kutuları duvar raflarınıza yerleştirerek, ihtiyacınız olduğunda kolaylıkla erişebilirsiniz. Bundan böyle ayakkabı kutularını atmayarak, malzemelerinizi  bu türlü etiketli kutularda saklayabilirsiniz.

Hobi Odası Aydınlatma

Birçok hobi ve zanaat, elleri ayrıca gözlerimizi yoğunlukla kullanarak gerçekleştirdiğimiz işlemlerden ibarettir. Bu yüzden kullandığınız alan az ışık sebebiyle göz yorgunluğuna neden olmamalıdır. Işığı az bir ortam üretkenliğinizi düşürürken siz farkında olmadan sizi göz rahatsızlıklarına sürükleyebilir. Bu nedenle gündüz bol güneş ışığı alan hobi odanızı geceleyin de odaklı optik lambalarla donatmanızı öneririz.

Hobi Odasını Fazlalıklardan Arındırma

İlgilendiğiniz hobi eşyalarınızı, kullanım sıklığına göre yeniden düzenlemeli ve kullanmadığınız malzemeleri ayırarak atmalısınız.  Malzemelerinizi sık sık elden geçirerek  işinize yaramayanları ayırarak atmanız iş yükü açısından size faydalı olacaktır. Bu içeriğimizde de sizlere Hobi Odası Tasarımı ndan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir