İç mekan bitkileri, bizi doğadan uzaklaştıran şehir hayatı ve beton yapıların arasında tekrar doğayla iç içe olmamızı sağlayacak en kurtarıcı çözümlerden biri olabilir. Yeşil alanların yerini beton yapılara bırakması, insanları yeşile, doğaya, rengarenk çiçeklere hasret bırakıyor. Durum böyle olunca da, doğanın eşsiz güzelliklerini evlerimizde daha fazla görmek istiyoruz. Bu yazımızda, ev dekorasyonunda oldukça geniş bir yelpazeye sahip iç mekan bitkilerinden bahsedeceğiz.

Evimizin birçok alanında iç mekan bitkileri kullanabiliriz, ancak tercih edeceğimiz bitkilerin, yön haritasına göre konumlandırılması, hem evimizde olumlu enerji akışını aktif edecek, hem de bitkilerin sağlıkla gelişmesine sağlayacaktır.

Son zamanlarda iç mekan için, bitki köşeleri oldukça popüler. Öncelikle, bitkilerimiz için uygun olan cepheyi belirlemeliyiz. Evimizin doğu, batı, kuzey, güney konumlarına göre hangi bitkileri kullanabileceğimizden yazımızın devamında bahsedeceğiz.

Çiçek rafları ve portatif ahşap saksılıklar sayesinde, bitkilerimiz düzenli bir görünüme sahip olacak ve sağlıkla gelişecekler. Dekoratif olarak evimize frapan bir hava katacak olan bitkilerimiz için kullanacağımız raflar; evimizin dekorasyonuna uyum sağlayacak tonlarda mobilya seçimi yapılarak kullanılmalı. Göz yormayacak, aksine evimize ve bize sakinlik katacak toprak tonları tercih edilebilir.

Bitkiler yeni başlangıçları ve gelişmeyi sembolize ederler. Aslında her bitki türünün anlamı farklı olsa da, genel anlamda hayatımıza iyi gelecekleri inancı olduğu için, hanemizin enerjisinin, olumlu bir etkiye sahip olmasını istediğimiz zamanlarda, bitkilerden yardım alabiliriz.

Pencere kenarına konumlandırdığımız küçük bir bitki saksısı bile ortamın bütün yansımasını değiştirir. Bitkilerimiz için birçok farklı saksı modelleri bulunmakta. Ev dekorasyonumuza ve zevkimize uygun saksı modellerini bitkilerimizi daha hoş bir görünüme getirmek adına tercih edebiliriz.

Saksı standları son dönemlerde fazlasıyla popüler. Birçok saksı boyutuna uygun saksı standı bulunabilir. Dilerseniz saksı ölçülerinize göre, mobilya atölyelerinde saksı stantlarını yaptırmanız da mümkün.

Bitkilerimiz için istediğimiz ebatlarda rafları kolaylıkla bulabileceğiniz gibi, mobilya atölyelerinde de kendi istediğiniz modelleri yaptırma imkanınız var.

Raflarımız için, evimizin enerjisini değiştirecek, aynı zamanda bitkilerimizle de uyumlu olacak objeler seçebiliriz. Ayaklı saksı standları ve rafları olduğu gibi duvara monte edebileceğimiz birçok raf modelleri de mevcut.

En Popüler İç Mekan Bitkileri

Gelelim iç mekan bitkilerine ve ne şekilde konumlandırma yapacağımıza;

Botanik mekan dekorasyonu için en çok tercih edilen doğu cephesidir. Evimizin doğu cephesi, ağacımsı yeşil bitkiler sayesinde adeta bir bahçe görünümüne kavuşur. Ev bitkileri genel olarak direkt olmayan, canlı ışık severler.

Batı ve doğu cepheler orta seviyede ışık alırken, güney cephe daha parlak ve canlı ışık alır. Kuzey cepheli pencereler ise daha az ışık alır. Bu bilgilerden yola çıkarak seçeceğiniz bitkilerinizi doğru şekilde konumlandırabilirsiniz.

İç mekan bitkisi seçerek doğru araştırmayı yapmalıyız. Çünkü; bitkinizin ihtiyacı olan ortam iç mekan değil ise, bitkiniz ölebilir.

En popüler iç mekan bitkisi olarak ilk sırada bizi Sansevieria karşılıyor. Halk dilinde bilinen adıyla; Paşa kılıcı. Paşa kılıcı aydınlık ortamları sever. Güney cephesi konumlandırmak için uygun olabilir.

Sansevieria (Paşa Kılıcı)

İkinci sırada Areka Palmiyesi (areca) bulunmakta. Aydınlık ortamlarda yaşayan Areka Palmiyesinin gelişmesi için parlak ışığa ihtiyacı vardır. Güney cephesinde konumlandırması uygun olur. Paşa kılıcı ile birlikte konumlandırılması hem hoş bir görüntü olacak hem de gelişmeleri açısından bitkilerinin gölgeleri, birbirlerine iyi gelecektir.

Areca Palmiyesi

Kaktüs ve sukulentler ile yazımıza devam ediyoruz. Kaktüsler bakımı en kolay bitkiler arasında yer alır. Doğal ve orta derecede ışık gelişmeleri için uygun olacaktır. Kaktüslerin konumlandırılması için batı ve doğu cepheleri uygundur.

Sukulentler

Yaklaşık 127 cinse sahip bitki familyasının bakımı da oldukça kolaydır. Son dönemlerde iç mekan dekorasyonunda fazlasıyla önemli bir yere sahip olan sukulent ve kaktüs çeşitleri, her ne kadar birbirlerine benzeseler de farklı bitki çeşitleridir.

Kaktüs aranjmanı

Sukulentler ve kaktüsler için yapılan teraryumlar ortama hoş bir görünüm kazandırır.

Bir balık akvaryumu ile teraryum yapabileceğiniz gibi, farklı cam objelerde kullanılabilir. Cam fanus, çakıl taşları, bitki toprağı, bataklık yosunu ve tamamen zevkinize kalmış birçok dekoratif objeler kullanabilirsiniz.

Fanus akvaryum içine dizayn edilmiş hoş bir teraryum örneği sizlere ilham olacaktır.

Hediye olarak son zamanlarda çok sık tercih edilen teraryumlar bakım olarak da oldukça kolaydır.

Unutmayın yaşam alanlarımızın enerji, ruhumuza yansır ve hayatlarımızı her anlamda etkiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir