Aynalarla Ev Dekorasyonu başlıklı yazımızla birlikteyiz. Tarihte 17. yüzyıla kadar yüzeyi parlatılmış düz metal levhalardan yapılıyordu ilk aynalar. Sonrasında ise bir yüzü çok ince metal katmanıyla kaplanmış cam levhalara dönüştü aynalar. Tarihte M. Ö. ye ait ilk aynalar Mısırlılar, Etrüskler, Yunanlar ve Romalılar tarafından bronz el aynaları şeklindeydi. Bu içeriğimizde de sizinle ev dekorasyonunda sıklıkla ve severek kullandığımız aynanın tarihine ilginç bir gezinti yapacağız.

Şatafatlı Kristal Aynalar

Aynalarla Ev Dekorasyonu

İnanılması güçtür ama yakın yüzyıllarda bile büyükçe boy aynaları servet niteliğinde paralara satılırdı. O dönemde zenginlik ibaresi olan aynalara sahip olmak çok önemli ve değerliydi. Hatta zengin toprak sahipleri bile şato karşılığı bir boy aynasını takas ederek alabiliyordu.

3-4 asır öncesine kadar tabaka halinde cam dökülerek yapılan büyük boy aynalarının tasarımı tam bilinmiyordu. Bu yüzdendir ki Avrupa’daki devasa katedrallerin yapımında bol bol mini vitray işçiliği kullanılmıştır. Zira bu büyük mekanlarda aydınlık köşeler yaratmak bu ufak tefek ayna parçaları ile mümkün olabiliyordu.

Aynalarla İlgili İlginç Mitler

Yüzyıllardır süregelen bir efsaneye göre Narkissos (yunan mitolojisindeki yakışıklı avcı kahraman) suda kendi görüntüsünü görür ve suya düşen aksine aşık olur. Ama kendine dokunmak uğruna da suda boğulur. Nergis çiçekleri de bu efsaneye şahit olur.

Tarihte Ayna Yerine Kullanılan Diğer Materyaller

Tarihte; taşlar, su, tunç, volkanik cam, kemik, bakır, bronz, altın, gümüş, teneke, kristal top, fildişi, bazı yağlar, yansıtıcılıklarından ötürü ayna görevi görmüş.

Yapılan kazı çalışmalarında; Anadolu, eski Mısır, Türkistan, Mezopotamya, Roma, İskit, Etrüsk uygarlıkları ve Çin’de tarih öncesinden beri aynanın varlığı ve çok kullanıldığı görülüyor.

Ayna ile ilgili tarihi bir ilginç bilgi de yapan ustaların kaçırılma tehlikelerine karşı aynanın sırrını sakladıkları için istihbarat servisleri tarafından korunuyor olmalarıdır.

Altın Varaklı Aynalar

1420yılında ressam Filippo Brunellesch – Floransa Katedralinde ünlü perspektif deneyini gerçekleştirildi. Burada Filippo Brunellesch, gökyüzünü gümüş renkli sır ayna ile boyar ve resimde perspektifi olarak kaçış noktasını deler. Sonra da önüne bir ayna koyarak izleyicilerin resmin arkasındaki bu delikten aynadaki aksine ve arkasındaki genel manzaraya bakmasını ister. Böylece ilk kez gerçekte olduğu gibi inandırıcı bir biçimde perspektifi görüş noktası belirlenmiş olur. Bu deney, merkezi perspektif tarihinin ilk delili sayılır. Böylelikle Rönesans resim sanatında ilke kez iz düşümü, derinlik ögeleri önem kazanmaya başlar.

Bol İşlemeli Ayna Modelleri

Çoklu Ayna Takımları

Taçlı Ayna Modelleri

Tarihi Taş Aynalar

Eski çağlarda inanışa göre mavi gözlü bakire kızlardan göz kırpmadan taş aynalara bakmaları istenirdi. O dönemin mitlerine göre taş aynalarda kızlara gelecekte olacak kehanetler gösterilirdi.

Günümüzde piyasada makul ya da pahalı fiyatlara satın alabildiğimiz ayna modellerine kolayca sahip olabiliyor ve evimizin dilediğimiz köşesinde kolayca kullanabiliyoruz. Ama bundan böyle aynanın tarihteki zorlu yolculuğunu her zaman hatırlayacak olursak sahip olduğumuz aynaların kıymetini daha çok biliriz diye düşünüyoruz. Bu içeriğimizde de sizlere Aynalarla Ev Dekorasyonu ndan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir