Kitaplık nasıl düzenlenir konusunda bir içeriğimizle daha karşınızdayız. Eğer siz de sıkı bir kitap kurduysanız bu kitap ‌koleksiyonerliğinin ilk adımıdır diyebiliriz. Belki de bu dünyada vedalaşması en zor şey kitaplardır ve zaman geçtikçe de onlara daha çok bağlanırız.  

1 – 2 raf derken gün gelir ki raflar ve kitaplıklar dolusu kitabınız olabilir. Düzen konusu ise işin en zor kısmıdır. Bu yüzden bu içeriğimizde sizlere kitaplık düzenleme sanatı hakkında ip uçları vereceğiz.

Kitaplık Nasıl Düzenlenir; Satın Alma Yılı

Elbette kitaplıklardaki kitap düzeni her kesin farklı algoritmaları tercih edebileceği süreç ve yöntemlerden oluşur. Bunların kimisi fihrist sıralamasına göre olabileceği gibi, kategorilerine göre, cilt ve kapak renklerine göre hatta satın alım tarihine göre dahi sınıflandırılabilir. Çok büyük kitaplıklarda ise alfabetik sıralama şekilleri ve dillere göre düzenleme – çapraz tasnif metotları sıklıkla kullanılır.

Kitapları Sağlıklı Ve Uzun Ömürlü Şekilde Saklamak

Her şey de olduğu gibi kitaplarında bir saklanma ömrü var elbette. Yani selülozdan ve ağaç yapraklarından yapılan kitaplarımız ölümsüz değiller. Doğal olarak iyi ve sağlıklı koşullarda saklanan her kitap daha fazla direnecektir.  Bunun için onları kitaplık raflarında muntazam şekilde istiflemek gerekir.

Bu yüzden seçeceğiniz kitaplığın dekoratiflikten daha çok fonksiyonel yapıda olması gerekir. Söz gelimi kullanışlı raflar,  ilavelere elverişli tasarımlar, büyüyebilen kitaplık profilleri, dönen, açılıp kapanabilen bölümler bu konuda daha elverişli olabilir.

Yine kitaplığın önünde rahat ‌hareket etmeye elverişli imkan sunan ideal bir boşluk olması kullanım açısından rahatlık sağlar.

Ek olarak kitap kurtları ve rutubetli bir oda, kitapların en büyük düşmanlarındandır. Bu yüzden ara ara kitaplığınızı ilaçlayabilir,  belirli köşelere naftalin iliştirebilirsiniz. Ayrıca rutubetli odalara kitaplık yerleştirmekten de kaçınmalısınız.

Sürekli Ve Geçici Kitaplık Sıralaması

Her konuda olduğu gibi kitap okuma alışkanlıklarımız da doğal olarak değişkenlik gösterecektir. Söz gelimi günün birinde A kitabını okumak istersek bir diğer gün B kitabını tercih etmemiz gayet doğaldır. Bu yüzden kitaplık düzeninizde ilk andan itibaren sürekli ve geçici sınıflandırmaları konusunda tercihler yapmalısınız.

Sürekli olan kitap sınıflandırmaları her zaman uyulması gereken kurallardan oluşur. Geçici kitap sınıflandırması  o anlık geçerli olan kurallardır. Örneğin Ana Britanika tarzındaki ansiklopediler kalıcı düzende, popüler bilimler, öğrenim – eğitim  kitapları ise geçici bir düzende yer alabilir.

Sürekli aynı yazarların veya benzer konuda kitap okuyanların işi, kitap dizimi konusunda daha kolay olabilir. Ama unutmamalısınız ki Alfabetik , yazar dizimi, kitap isimlerine göre yapılan dizim en yaygın olan seçimlerdendir. Yine konulara göre kitap dizimi, kategori olarak; edebi eserler, tarih, politik konular farklı bölümlerde yer alabilir. Edebi eserleri;  roman, şiir ve öykü kitapları olarak ayırabilirsiniz. Ya da bir yazarın eserleri için ayrı bir platform açabilirsiniz. Hatta çok detaycı biriyseniz indeksleme bile yapabilirsiniz.

Biriktirdiğiniz dergileri en alt rafa koyabilir, bir üst bölüme kalın ve sert kapaklı kitaplarınızı belli bir ahenk tutturarak renk uyumuyla dize bilirsiniz. Kitaplarınızı dik ya da yatay şekilde dizmek ise zevkinize kalmış bir durum… Bu içeriğimizde de sizlere Kitaplık nasıl düzenlenir konusundan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir