Lagom Ev Dekorasyonu son zamanlarda tüm dünyayı kasıp kavuran dekorasyon akımlarından. Kuzeyin çocuklarının (yani İsveç, Norveç, İsviçre, İzlanda, Fin gibi ülkelerden söz ediyoruz) ilk olarak keşfettiği İskandinav stili dünyada fırtına gibi esiyorken bu trendin rahatlığı da beylerde yok hani. Aslında bahsini ettiğimiz trend tam olarak namı diğer İskandinav yani ‘lagom stili’ olmakta.

Lagom, tüm alanlarda sadeliği ve dengeyi körükleyen hoş bir ekol.  İskandinav ülkelerinde de bir yaşam biçimi neredeyse. Lagom felsefesini öğrenmek ve benimsemek için işe evinizi dekore ederek başlayabilirsiniz. O halde gelin bu kültürü ve dekorasyon stilini daha da iyi benimsemek için biraz derinlerine inelim.  

Dekorasyon konusuna değinmeden önce konuyla ilgili birkaç şeyden söz etmek isteriz. Yaşam refahının yüksek olduğu ülke araştırmalarında küresel mutluluk endeksinin zirvesinde daima kuzeyli ülkelerin yer aldığını görürüz. Peki ya bu sizce bir tesadüf olabilir mi?  Söz gelimi 2017, 18 ve 19 gibi yılların ‘Dünya Mutluluk Raporu’nda daima;  Norveç birinci, Danimarka ikinci, İzlanda üçüncü, Finlandiya beşinci, İsveç onuncu sıralamalarda yer alıyor. Dolayısıyla bu da bizleri gerek yaşam tarzı ve gerekse de dekorasyon gibi konularda işin sırrı olan ‘lagom’ ya da  ‘hygge’ kültürlerinin rahat ve dayanılmaz hafifliği konusunda‘acaba mı’ diye düşünmeye zorluyor.

Konumuza geri dönecek olursak lagom kelimesinin dilimizdeki çevrilişi; tam kıvamında, tadında,  yeterli olarak dikte ediliyor. Tıpkı bizdeki azı karar çoğu zarar özdeyiğişdeki gibi.  Hatta kuzeylilerde ‘hayattan bir tutam lagom alan herkes mutlu olacaktır’ özdeyişi bile oldukça meşhur. İnsanlara her daim dengeli, keyifli, yeterli ve anı yaşamayı öneren lagom kültürü artı Lagom Ev Dekorasyonu biçimi insanları para için yarışarak paranın esiri olmaktan ve doyumsuzluktan kurtarır niteliklerde bir parça. Zira insanlara azın her zaman yeterli olduğunu ve tutumlu olunması gerektiği öğretisini sunuyor.

Lagom Ve Hygge Akımı





Hygge ve lagom kültürleri benzerliklerinden ötürü son zamanlarda birbirleriyle karıştırılan akımlardan…. Ama büyük farklılıkları var. Örneğin bunlardan Hygge, Danimarka kültürüne ait amacı ise mutluluk veren samimi ve sevecen ortamlar sunması.  Çabasız şıklık ve salaşlıktan ibaret…  Lagom ise çok daha kolay, pratik, dengeli ve basit. evlerinizde dekorasyon konusunda ‘lagom’ kültürünü sergileyecekseniz İşin başında anahtar renklerinizi seçmeniz gerekir. Sıcak kırmızılar, griler, bej ya da yeşiller belki toprak tonları evinizde lagoma açılacak olan kapının kilidini olabilir. Dilerseniz yumuşak gri tonlarına kadar nötr, gözü yormayan bir renk paleti belirleyebilirsiniz aklınızda. İkinci adımsa ihtiyacınız olmayan, gereksiz olduğunu düşündüğünüz eşyaları eleyerek evinizden atmak olmalı.

Lagom Ve Bitkiler

Yeşil yapraklı bitkiler ve seramik kaplar birbirlerinin mükemmel tamamlayıcılardır. Ayrıca lagom kültüründe bitkiler, sürdürülebilirliğin ve doğal güzelliğin anasıdır.

Kuzeyliler Ve Dekorasyonda Lagom Kültürüne Geçişin Hikayesi

Kuzey ülkelerinde mevsimleri oldukça sert geçiyor,  bu ülkelerin doğaları çetin ve gün ışıkları ise az ne yazık ki. Hiyerarşiyi çok da takmayan kuzeyliler, üsleri hatta bakanlarıyla bile karşılıklı oturarak kafede bir şeyler içebilecek rahatlıktalar. Ama bu yaşam akışının içinde tüm dünya onların mimarilerine hatta  ağaç evlerine dahi hayran… Öte yandan iskandiav insanları tükettikleri kahveden tatlıya ya da  kullandıkları arabaya kadar azı karar çoğu zarar felsefesini güdüyor. Bu tutumlarını hesapçılık olarak da algılayabilirsiniz ama  bu denge ve kararcılık onların kültürlerinde  var ve artık kanlarına işlemiş durumda.

Şimdi gözünüzün önüne ülkemizde son birkaç yıldır açılmış olan kafeleri getirin bir kez…  O kocaman kafe masalarını anımsayın.  Bu parçalar bizlere kuzey kültüründen gelme örneğin.  Kısacası kuzeyli insanlar yan yana olmayı kalabalık muhabbetlerini ve sohbetleri seviyor hatta yemek yerken dirsek dirseğe olmayı bile. Kim bilir? … Belki de aylarca dinmeyen kış döneminde karda kışta, onca zor koşulda daima derin bir zorluk ve muhtaçlık içinde yaşıyor olmalarından kaynaklanıyor olabilir elbette bu durum.

Ne de olsa karların kürenmesi, evin önünün temizlenmesi,  kış – kıyamet kokan yollarda çocukların okula götürülmesi gerek ve bu işler hiç de kolay değil öyle değil mi? Sizler için özel olarak seçtiğimiz lagom kültürüne ait dekorasyon görsellerini incelediğinizde belki de ne demek istediğimizi daha iyi hissedebilir ve fark edebilirsiniz. Bu da evlerinizde lagom kültürünün daha iyi bir şekilde aktarmanıza vesile olacaktır. Bu içeriğimizde de sizlere Lagom Ev Dekorasyonu ndan söz ettik.

Lagom Ev Dekorasyonu” yazısında bir düşünce

  1. Ebru Bektaşoğlu diyor ki:

    Merhabalar,

    Lagom hakkında hazırlamış olduğunuz yazı için çok teşekkürler, emeklerinize sağlık. Lagom, minimalizmle iç içe bir kavram. Özünde, hayatı sadeleştirerek mutlu olma fikri yatıyor. Minimalizm de öncelikle sanatta ve mimaride ortaya çıkmış bir akımken şimdi bir yaşam tarzı oldu. Eşyadan kıyafete her alanda minimalizmin etkilerini benimsemek mümkün. Lagom da bu noktada bir dekorasyon akımı olarak bilinse de yaşam tarzı haline gelmiş durumdadır. Kelime anlamı olarak; ne çok fazla ne çok az, tam kararında manasına geliyor. Anneannelerimizin azı karar, çoğu zarar sözünü de andırmaktadır. İzninizle ben de Lagom hakkındaki yazımı sizinle paylaşmak isterim: www . tarz2 . com/ne-cok-az-ne-cok-fazla-tam-kararinda-lagom

    Yazılarınızın devamının gelmesi dileğimle,
    keyifli okumalar olsun.

    ebrubektasoglu . com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir