Osmanlı Dekorasyon Stili aslında evlerde görmeyi özlediğimiz ve zaman zaman da olsa hasretini çektiğimiz dekorasyon tarzlarından biri. Eğer siz de gerçekten isterseniz evlerinizde o dönemin havasını estirebilirsiniz.

Burada yanlış anlaşılan bir algı oluşabiliyor yalnız. Örneğin sadece şatafatlı ve cafcaflı olan görseli yüksek, bol oymalı ve varaklı klasik stildeki evler yaratmak demek, Osmanlı stilini evlerde yansıtmak anlamına gelmiyor. Bu daha çok Osmanlı saraylarına benzeyen ve ‘saray yavrusu ‘ diye adlandırılan sarayvari evler tasarlamak anlamına geliyor. Oysaki evlerinizde Osmanlı saraylarından esinlendiğiniz evler tasarlayabileceğiniz gibi gerçek Osmanlı dekorasyon stillerini barındıran daha otantik, mistik yalın ve oturaklı evler tasarlayabilirsiniz.

Evet, Osmanlı demek içinde ihtişam ve şaha şaha barındıran mekanlar da demektir. Ama özünde döneme ait el sanatlarını, kumaşları ve gelenekleri evlerde yansıtmak demektir. Örneğin; kadife, çini, eskitme mobilya, mermer, pirinç, İşleme, oyma, sedef, sedir, püskül, gibi detaylar Osmanlı stilindeki evlerde yoğunlukla yer alır.  Ama elbette ki siz bu saydıklarımızın hepsini bir arada kullanmak zorunda değilsiniz mekanlarınızda. Bu saydığımız öğeleri kendi parmak izinizle harmanlayarak ve seçerek kullanmalısınız. Örneğin en temel Osmanlı öğelerinden olan; Antika çini ve işleme gibi detaylar Osmanlı evi tasarımı konusunda ilk dokunuş olarak evlerde gayet yeterli olacaktır.

Oryantal Desen Ve Güçlü Renk Kullanımı

Örneğin oryantal desenler kullanarak halılarda, duvar kağıtlarda, perde ya da koltuklarınızda bu hareketlilikten yararlanabilirsiniz. Fakat renk seçiminde de dikkatli olmalısınız. Örneğin saraylarımızı gözünüzün önüne getirin. Durup düşündüğünüzde vişne tonları, nefti yeşil, zümrüt yeşili, mürdüm, altın ve kahve tonlarını anımsayacaksınız.  

Osmanlı motifleriyle işli oymalı koltuklarsa salonunuzun gözde mobilyalarından olabilir. Bu konuda internetten alabileceğiniz damask desenli varaklı duvar kağıtlarından ya da Eminönü’nden satın alabileceğiniz soft renklerden oluşan ince örülmüş büyük halılardan yararlanabilirsiniz.

Yüksek Tavanlar Ve Pencereler

Elbette günümüz mimarisinde yer alan 3 metrelik tavan yüksekliğinin Osmanlı dönemindeki yapılarla uzaktan yakından alakası yok. O dönemlerde tavan uzunlukları 6 metreye çıkarken elbette ferahlık ön planda tutuluyordu ve tavanlar asla günümüzdeki gibi basık değildi. Bazı görüşlere göre bunun bir diğer sebebi de o dönemde yaşayan insanların daha uzun boylu ve iri kıyım olması.

Ama ne yazık ki bu kadar yüksek tavanlı mekanları günümüzde bulmak zor. Eğer imkanınız varsa, Osmanlı dekorasyon tarzını yansıtabileceğiniz evleri yüksek tavanlı tasarlatabilir ya da özel perde panoları sipariş ederek bu yüksek tavanlı havayı mekanlarınıza bir nebze de olsa verebilirsiniz.

Osmanlı evlerinde şaha şahalı varak oymalı koltuklar lüksü ve şatafatı yansıtırken, otantik Osmanlı evlerinin olmazsa olmazı ise kuşkusuz geniş sedirlerdir. Siz evlerinizde hangi havayı yansıtmak istiyorsanız seçimlerinizi o yönde değerlendirebilirsiniz.

Aksesuar konusunda; kaftanlardan, sedef kakmalı sehpalardan, Osmanlı mührünü taşıyan tablolardan, cariye figürlü resim biblo ya da objelerden yararlanabilirsiniz. Bu içeriğimizde de sizlere Osmanlı Dekorasyon Stili nden söz ettik.