Rokoko dekorasyon stili, Fransa’da 18 yüzyılda  (1715 – 1774 )doğmuş olan daha çok soyluların sahip çıktığı bir akımdır. Tema olarak hazcılığı sembolize eder. Aristokrat kesiminin zevklerinin yansıtıldığı Rokoko stili takip ettiği Barok sanatın gösterişinden uzak niteliklerdedir ve oldukça  sade ayrıca zariftir. Bu stilce biçimsel olarak sıklıkla C ve S şekilleri konu edilir.Ayrıca deniz temaları, deniz kabuğu motifleri ayrıca bitkisel motifler sıklıkla içinde yer alır. Rokoko dekorasyon stilinde her şey estetik ve görsel güzellik üzerine kuruludur. Rokoko tarzı için tarihçiler Barok mimarisinin zirvesi ve çöktüğü dönem anlatımını kullanır.

Barok bir o kadar ağır ve ciddiyken Rokoko tarzının girişiyle sanatçılar daha hafif tarzlara geçiş yapar.  Kısacası Rokoko stili için bir bakıma Barok yansımasının ahlakını bozduğunu ve mimariyi din dışı etkilere sürüklediğini söyleyebiliriz. Zira barok stili Pagan dininin yansımalarını içerirken, Rokoko dinle ilgilenmez, eğlence ve güzellik işidir. Tablodan mobilyaya, duvar kâğıtları, kadınların mücevherleri bu dönemde aşırı şatafatlı rokoko yansımalarına dönüşür.  Tavanlar, duvarlar, köşe süslemeleri debdebelidir. Tavanlarda altın varaklar, sırlı porselenler, sırlı perde ve koltuk kumaşları / duvar kağıtları bu dönemde sıklıkla kullanılır. Peki günümüzde dilersek 18i yüzyılda döneme damga vurmuş olan bu şaha şahalı ve debdebeli rokoko tarzını evlerimize nasıl yansıtabiliriz?…

Evlerde Günümüz Modernistik Rokoko Tarzı Uygulamaları

Günümüzde halen daha özellikler salonlarında ve yatak odalarında rokoko tarzını vurgulayan kişilikler yok değil. Ama oluşturacağınız tarz biraz mesafeli, yüksek statüyü vurgulayan tarzda olup özen isteyen bir stildir.

Rokoko Renkleri

Öncelikle rokoko stilinde; altın renkleri, varaklı dokular bol bol kullanılır. Bunun yanı sıra pembe-n pudra tonları, krem tonları, bebe mavileri, yeşil, inci rengi, yeşil tonları da bolca yer alır. Evlerde ya da herhangi bir mekanda rokoko tarzını vurgulamak istenildiğinde daima görseli yüksek, şatafatlı ve lüks ürünlere yönelinmelidir. Doğal ahşap masif vintage makyaj aynaları, ceviz materyalinden tasarlanan sunta lam ya da MDF olmayan gerçek ahşap niteliğindeki değerli masiften büfeler, konsollar, oyalı klasik şifonyerler, ya da dresuarlar kullanılabilir örneğin.

Kristal ya da porselen niteliğindeki değerli cam eşyalar, abajurlar, kristal avizeler, klasik aplikler de bu yansımalardan bazılarıdır. Kadınsı özellikler taşıyan lüks ve şatafatlı bir dizi ürün bu görseli evlerinizde yaşatmak ve yansıtmak için yetecektir. Kısacası hem romantik, hem debdebeli hem de efsun kokan bir görünümün yansıtıldığı ev için tam da rokoko stilinde tasarlanmış diyebiliriz. Zira rokoko stili bir evin ruhu da tıpkı böyle ifade edilebilir.

Rokoko Stili Ve Konfor

Rokoko tarzında döşenmiş olan bir ev elbette ki kaliteli ve lüks öğelerle döşendiğinden rahat ve konforlu olmalıdır. Örneğin kuştüyü rahatlığındaki pufidik kanepeler, soft koltuk ve sandalyeler bu örneklerden bazılarıdır. Lui ayaklı ya da aslan ayaklı masa- sandalyeler, yuvarlak hatlı mobilyalar, oymalı ürünler de buna dahil.  Ki zaten Rokoko stili de 15. Lui döneminin bir yansımasıdır. Ayrıca lüks görünümlü bir şömine de rokoko evlerin olmazsa olmazı gibidir. Yüksek boyutlu kenarları oymalı ahşap ya da varak aynalar, yüksek boylardaki perdeler, tüller, şifon detayları kadife kumaşlar, damask desenleri yine bu stile hizmet eden öğeler olarak sayılabilir. Halı, koltuk ve perde desenleri oryantal stillerde olabilir. Aynı stili oymalı ve yüksel direklere sahip yataklar, ipekli çarşaf, yatak örtüsün perde, ipekli halı gibi oymalı konsol-dolap-şifonyer gibi detaylarla yatak odanızda da yansıtabilirsiniz.