En güzel havuz tasarımları konusunda hazırladığımız bu içerik sayesinde siz de bahçelerinizde orijinal yüzme havuzlarına yer verebilirsiniz.

Havuz türleri;

1 – yüzme havuzu,

2 –  süs havuzu,

3 –  jakuzi türleri olarak 3 ana gruba ayırılır.

Zemin üstüne inşa edilen yüzme havuzları, boyutları, mütevaziliği, hafriyat probleminin olmaması nedeniyle maliyeti küçük olan havuz çeşitlerindendir.

Yüksekliği doğru oranlanan havuzlar,  çocuklar ve evcil hayvanların güvenliğini açısından işlevsel havuz türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Zemin içine inşa edilen havuzlar ise spor yapan kişiler için daha profesyonel kullanımlara hizmet eder.

Yüzme Havuzu Nasıl Tasarlanır?

İlk adım havuzunuzun şeklini ve genişliğini belirlemekten ibarettir. Bu yüzden öncelikle alanınızı ölçmelisiniz.  

Yine istediğiniz donanım detaylarından sıcaklık düzenleyici, enerji tasarrufu sağlayan sistemler de sizi doğru teknolojilerle buluşturabilir. Sonraki adım ise havuzun estetik yönden görseline karar vermektir.

Bu konuda ışıklandırma, renklendirme seçeneklerini, efektleri, su yüzeyinde dalgalanma olaylarını, kaydırak, şömine detaylarını da gözden geçirebilirsiniz.

Yine havuzunuzu ne ile çevreleyeceğiniz de önemlidir. Örneğin tahta döşeme veya taş – traverten- mermer-ızgara seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

Havuz Yapım Aşamaları

Öncelikle havuzu projelendireceğiniz alanın ölçümü yapmalısınız. Ardından havuzun kenarına uygulanacak ızgara hacmini hesaplamalısınız (havuzun taşma durumları için) Havuz şekli için her zaman bahçenin geometrik şeklini göz önünde bulundurmalısınız.

Söz gelimi dikdörtgen, kare, yuvarlak veya altıgen bir havuzu, bahçenin krokisine göre belirleyebilirsiniz. Yine havuz derinliği, yer alacaksa çocuk  havuzu bölümü, duş, bahçenin su kaynağı ve su pompası bölümünü de projeye katmalısınız.

Havuz Fiyatları

Yüzme havuzunuzun maliyeti,  yaptığınız seçimlere bağlıdır. Yüzme havuz fiyatları, kullanılan madde ve tasarımlarına göre değişir. Örneğin plastik, beton, mozaik doğal taşlar, mozaik cam  ya da fiberglas ham madde seçenekleri,  fiyat bakımından değişiklik gösterebilir. 

Yüzme Havuzu Bakımı Nasıl Yapılır?

Havuzlarda yüzdüğünüz suyun pH seviyesini bilmek önemlidir. Havuz suyunu belirli aralıklarla  dezenfekte etmeniz gerekir. Ayrıca klor, kalsiyum sertliği dengelemesi için belirli ilaç ve çözeltiler kullanmanız gerekir.

Her havuzun metreküpüne göre belirli oranlarda ilaç kullanımı önerilir ve bu işlem ezbere değerlerde yapılmaz. Havuzların belirli zaman ve sıklıklarda kontrol edilmesi gerekir. Bu işlemler için profesyonel havuz firmalarından ve kimyasal satan firmalardan yardım alabilirsiniz.

Beton havuzlar;  boyut, derinlik ve şekil için en fazla esnekliği sunan havuz türüdür. Plastik hazır havuzların boyutları zaten önceden tasarlandığından belirlidir ve sonradan değiştirilemez.

Plastik havuzların en güzel özelliği dilediğiniz zaman bahçelerinizden kaldırmanız olabilir. Havuzunuzun boyutunu; alana, bütçenize ve fonksiyonelliğine göre belirleyebilirsiniz.

Küçük çocuklar, arka bahçenizde yer alan havuzları kullanmaya bayılır. Onlar için rampalı havuzlar yerine eğimli girişli havuzları ya da kumsal tarzı havuz girişi ilaveli modelleri tercih edebilirsiniz. Bir havuzun uzunluğu minimum 10 metre civarında belirlenir (sığ uçlardan derin uca geçiş imkanı sunan alan için yeterli rakam budur)

Yanı sıra projeye; kaya şelalesi, şezlonglar, geniş bir bronzlaşma çıkıntısı gibi alanlar eklenebilir.  Havuzlarda genellikle sığ bölüm tipik olarak ortalama 1 metre, derin uç ise 1.5 m –  2.5 m arasındadır. Fakat dilerseniz havuzunuzu dikdörtgen form yerine L şeklinde tercih ettiğinizde daha farklı sayılardan da yararlanabilirsiniz.

Yine dilerseniz küçük çocuklar için; oyun alanı, egzersiz alanı, havuz oyunları, dalış alanları ve serinleme alanlarını da havuzlarınıza ekleyebilirsiniz.  Daha derin ebatlardaki havuzların fazla su tutacağını ve bunun bakım maliyetlerini yükselteceğini de sizlere hatırlatırız.

Havuz Şekilleri

Beton havuzları çok yönlü tarzda projelendirebilirsiniz.  Örneğin havuz şekli olarak; bulut tarzı, oval tarz, 8 şeklinde havuz, L havuz, T havuz, dikdörtgen havuz, geometrik diğer havuz şekilleri ve kıvrımlı havuzları tercih edebilirsiniz. Bu içeriğimizde de sizlere En güzel havuz tasarımlarından söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir