İşte karşınızda Minimal Dekorasyon Stili … Evlerimizin dekorasyonu, bizi tam anlamıyla ele veren alanlardır. Hızlıca ya da aylarca uğraşılarak tasarlanan bir ev dekorasyonu bile tamamen bizim parmak izi tekliğimizi ve ruhumuzu yansıtır. Dolayısıyla da yaşam alanlarımız, her birimizin bakış açısının aynasıdır.  Son yıllarda dekorasyon konusuna bir göz gezdirecek olursak da minimal dekorasyon stilinin engellenemez yükselişini görmekteyiz.  Minimalist evler; dingin ve huzurlu alanları oluştururken, aynı zamanda da dinamik, enerjik bir ruha da sahiptir.

Neden Minimalist Stil?

Modern çağın getirisi olan ‘aşırı tüketicilik’ akışını bir parça olsun engellemek ve bu çılgınlığın önüne geçmek amacıyla ortaya çıkarılmış olan bu ekol, birçok büyük dev parçayı küçülterek kübik bir forma sokmuştur. Örneğin az öz tüketim mantığında ilerleyen bu stilde kocaman koltuk tasarımları bile ince ve küçük bir forma girer. Kısacası bu formlardaki hedef,  az yer kaplayan ve az malzemeyle tasarlanan eşyalara ulaşmaktır.  

İnşaat sektöründe fiyatları yükselen arsalar, çoğalan nüfus, küçülen ev metrekarelerine bağlı olarak,  incelen çizgiler, daralan yapılar, sadeleşen fontların yarattığı yeni sanat akımları minimal tarzı ister istemez hayatımıza sokmuş durumda adeta. Bu algı modayı da zamanla derinden etkileyerek içine almıştır. Dolayısıyla ince kenarlı koltuklar, minik sehpalar, neredeyse kırılacak tasarımlardaki masalar ve sandalyeler de böylelikle oluşmuştur. Elbette küçük ve ince halılarda minimal stilde bunu takip eder.

Sonuç olarak ‘Less is More’ yani azı çok yapmak teorisi tam olarak  minimalist akımın etkilerini bizlere hissettirmektedir. Yalınlığın ve düz renklerin hakim olduğu bu stil, minimum malzeme kullanılarak mekanlardaki güzelliği yaşam alanlarımıza taşıyor. Sözün özü artık ağzına kadar tıka basa eşyalarla dolu evler çok geride kaldı. Sizde ev döşemesinde eski alışkanlıklarınızdan kurtulabilirseniz şayet, minimal dekorasyon stiline kolayca adapte olabilirsiniz.

Minimal Stilde Hangi Öğelere Yer Verilir?

Küçük ağaçlar ve yeşil bitkiler, ferahlatıcı bembeyaz duvarlar,  tahta aksesuarlar, beyaz, gri, siyah, pastel ya da toprak tonlarında mobilyalar,  som materyallerden seçilmiş natürel ve metal göze batmayan masa – sehpa gibi aksesuarlar, sadelikten uzaklaşmamış retro detaylar, kaliteli ve nadide parçalar minimal akımın göstergelerindendir. Minimal stilde evlerinizde evinizde boş alanlar yaratmalı, dengeli ve uyumlu nicelikli parçalara yer vermelisiniz. Ayrıca minimal stilde nötr renklerde olan evinize canlılık katacak objeleri mekanlarınıza göz yormayan zenginlik detayları şeklinde kullanabilirsiniz. Bu yazımızda da sizlere Minimal Dekorasyon Stili hakkında  bilgiler sunduk.