Shiboriyi aslında çok yakından tanıyoruz. Sadece dil farkından yabancıladık. Shibori namı deyer batik boyamadan başka bir şey değil aslında. Shibori terimi orijinalinde Japoncadan geliyor. Kısacası Shibori, Japon kökenli bir kumaş boyama sanatı ve 8. yüzyılda ortaya çıkmış. Dolayısıyla da çok eski köklere dayanan bir sanat dalı aslında. Shibori’nin kendi içinde sahip olduğu birçok farklı boyama tekniği bulunuyor.

Örneğin bunlar;

1 –  Miura,

2 – kumo,

3 – nui,

4 – kanoko,

5 – arashi,

6 – itajime  gibileri… Bunların her biri Japonlu kumaş boyama sanatına ait farklı teknik uygulamalarının adları.

Shibori Nasıl Yapılır?

Shibori yapmaksa biraz sabır ve el becerisi istiyor aslında sanıldığı kadar da zor değil. İsteyen herkes biraz zaman ayırarak shibori yastık, perde, masa örtüsü ya da sehpa örtüsü vs. yapabilir. Öncelikle kumaşlarda farklı şekillerde katlamalar yapılıyor. Ardından belirli tekniklerle kaplanan bu kumaşlar boyanıyor. Her farklı katlama ve boyama tekniğinin ardındansa ortaya birbirinden farklı desenler çıkıyor. Aslında bu da işin en eğlenceli kısmı… Çünkü farklı stilde ortaya çıkan her çalışma ve desen farklı olduğundan her eser eşsiz ve birbirinden farklı stilde çıkıyor ortaya. Kısacası kimse kimsenin shibori ürününü taklit edemiyor.

Shibori/ Batik Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Beyaz tekstil ürünü(beyaz bir örtü ya da yastık kılıfı her ne tasarlayacaksanız)

Bir kova su

Toz lacivert boya

İp

Yapılışı

Suyu ve toz boyayı birbirine karıştırın. Ardından tekstil ürününü olduğu yerde çevirerek tekerlek haline getirin. Ardından ipinizle tekerlek şeklini bozmadan sıkıca bağlayın. Sonrasında boyalı kovaya daldırın ve bir süre bekletin ki boyalı suyu emsin. Sonra çıkartın ve şeklini bozmadan öylece kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra ürünü açın ve ütüleyin. Shibori tekstil ürününüz hazır.

Shiboride En Çok Kullanılan Renkler

İndigo rengi ise Shibori sanatında en çok kullanılan renklerden. Son dönemlerde çok popüler olan bu renk, evlere cool bir hava katarken shibori uygulamaları sayesinde otantikleşiyor da aynı zamanda.  Yanı sıra;  pembe, turuncu, yeşil gibi diğer renklerde indigo mavisine eşlik ediyor.

Dekorasyonda shibori son zamanlarda en çok da yastık tasarımında kullanılıyor. Ama tekstil alanına giren her ürün konusunda bir shibori niteliğindeki ürün çıkarabilirsiniz ortaya. Örneğin bu bir halı tasarımı olabileceği gibi, halı örtüsü, perde ya da yatak örtüsü, peçete hatta hatta nevresim veya masa örtüsü dahi olabilir. Hatta günün birinde çıldırıp koltuklarınızı bile shibori tarzında tasarlayabilirsiniz. Shibori tekniği, ürünün boyayı emebilmesi adına daha çok ipekli ve pamuklu kumaşlarda uygulanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir