2021 Dekorasyon Akımları başlıklı yazımızla tekrar karşınızdayız. Doğallığın, yalınlığın, dinginliğin dünyaya son derece hakim olduğu şu son yıllarda deko akımları da şatafatlı ve gösterişli olmaktan bir hayli uzaklaştı. Bunun sebebini insanlığın kapitalist düzeninden bir kaçış istemi olarak açıklayabiliriz aslında. Bir de pandeminin etkileri insanlığın omuzlarına binince bakın ne kadar da doğal ve ucuz deko akımları hakim oldu. Co-chic, Cottagecore, Hygge ve Wabi Sabi akımlarını birçoğumuz duymuşuzdur. Bu gün bu akımlara hep birlikte mercek tutacağız.

2021 Dekorasyon Akımları Ve So Chic – Eco Chic

Son derece sıcak ve minimalist akımlardan olan bu bileşen zanaatın sıcak tonlarını içerir. Bu akımda popüler renkler; altın bej, yosun – zeytin yeşili ve yanmış oranj tonları olarak kendini gösteriyor. Tekstil ürünlerinde ise mat kadife, buklet ve keten gibi dokuma kumaşları sıklıkla kullanılır.

Cottagecore Dekorasyon Trendi,

Taşra – köy yaşamındaki kulübe biçimlerini gözünüzün önüne getirin… Stresten uzak bu yaşam tarzında renk skalası, nötr ve pastel renklerden oluşur.

Tekstilde keten, yün, keçe, goblen kumaşlar dantel ürünler kullanılırken eşyalardan masif ahşap mobilyalar, aksesuarda da bakır, kalaylı, emaye kaplar, toprak taslar bolca yer alır.

Cottagecore akımında doğayla iç içe olma arzusu ana fikirdir. Dış mekanı içeriye taşımak ise öznedir. Doğal ve sade yaşama geri dönme arayışındaysanız bu stili benimseyebilirsiniz.

Hygge Stili

İskandinav ülkelerinin yaşam felsefesinden oluşan bu stilde rahatlık, konfor ve sıcaklık gibi olgulara odaklanılır.

Evde keyifli ritüelleri çağıran yumuşacık battaniyeler, puf puf minderler, mumlar ve kilimler görsel sıcaklığı arttırır.

Wabi Sabi 

Asimetrik bir basitlik içeren Wabi Sabi de doğal nesneler sıklıkla kullanılır. Wabi-Sabi nin felsefesi; Japon estetiğinde geçiş ve kusurun kabulü üzerinedir. Budistlerin bünyelerinde hissettikleri özgüven, çektikleri acılar, var olmadan önceki boşluk/anlamsızlık duyguları yani varoluşun üç işareti bu kavramı besler.

Buna göre yaşam; kusurlu, kalıcı ve eksik bir güzellikten ibarettir. Bu felsefeye göre kusurlu güzellik her zaman daha estetiktir. 1500’lü yıllarda ortaya çıkan Wabi-Sabi nin kökeni Çin’de Zen Budizmi’ne dayanır.

Sonrasında çay törenlerinde düzenlenen bir tür etkinliğe dönüşmüştür. Wabi kelimesi “rustik basitlik” veya “sade şıklık” olarak dilimize çevrilebilir. Sabi ise “kusurlardan keyif almak” tümcesiyle de özetlenebilir.

Sonuç olarak Wabi Sabi de kusur – aydınlanmanın kilit noktasıdır. Mükemmelliği savunan Batı kültürü aksine, zamansız, ölümsüz olan abartısız hatıraları, eski, nostaljik ve yaşanmışlık dolu antika nesneleri destekler. Kısacası içerisinde bir yalınlık hissi vardır. Sentetik – yapay nesneleri içermez. Uyumlu eşyalara gerek duymaz. El yapımı seramikler, doğal ahşap eşyalar, doğal keten örtüler barındırır. Bu içerikte de sizlere 2021 Dekorasyon Akımları ndan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir