Banyo tadilatı ile ilgili merak ettiğiniz her şey burada! … Zaman geçtikçe evimizin farklı noktaları da zaman aşımıyla eskiyor. Bu aşınmadan en çok nasibini alan noktalar ise banyolar. Çünkü banyolar suyun bulunduğu ortamlar olduğundan neme ve rutubete açık mekanlar. Fayans aralarının zamanla kirlenmesi, banyo dolaplarının kendini bırakarak aşınması ya da armatürlerin renklerini kaybederek parlaklığını yitirmesi ve tesisat arızaları banyolarda sık sık karşımıza çıkan problemleri oluşturuyor. Peki Banyo Tadilatı Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz gelin bu konuya birlikte mercek tutalım.

Banyo yenileme işlemi oldukça teferruatlı olan ve mutlaka öncesinde planlama gerektiren bir işlemdir. Banyo tadilatı için ilk adımda bütçe planlaması yapabilirsiniz.

Tadilata başlanmadan önce su ve elektrik sistemini de herhangi bir aksaklığa karşın kapalı tutmanızı öneririz. Yanı sıra hijyenik, kullanışlı, estetik ve ferah bir banyo için profesyonel mimarlardan yadım alabilirsiniz.

Banyo Tadilatı Kaç tl Tutar?

Öncelikle bu konuda her kesin farklı zevkleri ve gustosu olacağından kalite ile de ilgili olarak maliyetler değişebilmektedir. Ama sizler için ortalama bir banyo tadilatında karşınıza çıkabilecek olan maliyetleri burada sıraladık.

Standart banyo tadilatı 1.500 ila 5000

Lüks banyolar 5000 – 12.000

Spalı saunalı- Türk hamam özellikli ve jakuzili banyolar 15.000 – 35.000

fiyat aralığında tutmaktadır. Ayrıca Hijyenik, kullanışlı, bir banyo,  evlerde konforu ve değeri yükselten mekanlardır. Bu işlem için öncesinde önce iyi bir projelendirme yapmaları gerekir ki masraf ve işçilik giderleri ortaya çıksın.

Banyo Tadilatında Planlı İşlem Sıralaması

1 – Banyo ıslak zeminlerinin belirlenerek kaplanması

2- yer ve duvar kaplamalarının belirlenmesi ve değiştirilmesi.

3- tüm işlemlerin öncesinde elektrik ve su tesisatının da yenilenerek düzenlenmesi

4 – Banyo tavanı için seçilen çözümün uygulanması. Klasik tavan ya da çeşitli asma tavan modelleri için farklı aydınlatma tesisatının yenilenmesi ve düzenlenmesi

5 – banyo mobilyası seçimi; banyo dolapları, varsa küvet, lavabo, armatür, klozet, duşakabin, duş teknesi gibi ürünlerin seçimi ve satın alımı

Bu aşamalarda seçilen tüm ürünlerin kullanılacak ve yıpranma oranı yüksek olacak kaliteli malzemelerde olması gerekliliğidir. Ayrıca usta ve malzeme seçerken yüksek titizlik edilmelidir. İşlem sonunda tesisat ile ilgili sızdırmazlık ve yalıtım kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

Islak zeminler için alternatif döşeme fikirleri

Islak zeminli banyolarda çok farklı zemin ve duvar kaplama ürünleri mevcut. Bunlar; traverten, mermer, granit gibi doğal taşla kaplamalar, suya dayanıklı tahta kaplama çeşitleri, granit gibi şık ve etkileyici ürünlerdir.

Banyolarda Farklı Duş Sistemleri

Bütçenize göre yağmur hissi verecek duş armatürlerinin yanı sıra  ıslak zeminler için çim hissi yaratan ürünleri bile tercih edebilirsiniz. Yine yerde kaymayı önleyen ıslak zeminlere özel üretim cam boncukları da kullanabilirsiniz. Banyo yenileme sırasında kırma dökme işlemi gerekiyor mu bu konuda da ustanızla mutabakata varmanız gerekir. Ayrıca dilerseniz banyo zemin kaplama çözümleri içinde ekonomik epoksi ve PVC kaplama çeşitlerinden de yararlanabilirsiniz. Ama bu ürünlerin çevreye zararlı olduğu konusundaki tartışmaların varlığını da buradan sizlere hatırlatırız.

Yine Banyolarda zeminin eğimi, gider hataları, yanlış yönde süzgeç takılması gibi sorunlar da oluşan su birikmesi problemlerindendir. Ayrıca banyo dekorasyonu önerisi olarak her türlü yüzey boyayabilen boyalar ile mevcut banyonuzdaki her şeyi boyayarak da DIY formatında banyo yenileme yönteminden yararlanabilirsiniz.

Ahşap Banyo Zemini Seçeneği

Banyolarda son senelerde popüler trendler arasına yerleşen ahşap zemin modası mermerden ucuza gelen zemin alternatiflerindendir. Ama her yıl bakımının yapılması da gerekebilir.

Banyo Aksesuarı Seçimi

Şimdilerde banyo aksesuarı konusunda baş döndürücü güzellik ve çeşitte sayısız aksesuar ürünü var. Örneğin bunlardan; sudan ve nemden etkilenmeyen özel duvar kağıtlarını kullanabilirsiniz.

Tadilat Sırasında Bunlara Dikkat!

Banyonuzu yaptırırken tadilatının minimum  10 gün kadar  süreceğini ve bu dönemde  banyonun kullanılmayacağını hesaba katmalısınız. Ömrünü dolduran; sıhhi tesisat, elektrik ve vitrifiye ürünlerini  ilk olarak banyonuzdan temizleyerek çıkartın. Sıhhi tesisatı yenilerken su sızmalarını önlemek için plastik boruları tercih edin. Yine sıhhi tesisat için gerekli olan; rezervuar ve asma klozetleri banyonuzun dekorasyonuna uyumlu olarak önceden satın alın. Alçıpan gerekiyorsa alçı panınızı hazır edin ve sıralama olarak tesisatım ardından bu işlemi yaptırın. Sıva işleminin ardından fayans döşemelerine başlayabilirsiniz. Fayans döşenirken; birleşim yerlerine artı duvarlardaki alt ve üst noktalara, meyilli zeminlere dikkat edin. Flex ve izalasyon malzemeleriyle su sızıntılarını ve geçiş yollarını önleyin. Sonrasında; aydınlatma elemanları, banyo dolapları, duşakabin-küvet, bataryalar ve vitrifiye elemanlarının montajlarını tamamlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir