Aslına bakacak olursanız Hazeran iğne oyası işlemelerini andıran ifadeye sahip bir çiçek cinsidir ve sarayların bahçelerinde yetiştirildiğinden saray çiçeği olarak da bilinir. Hatta Osmanlı saraylarının bahçelerinde de bol bol hazeran çiçeği ekilmiştir.

Öte yandan sözünü edeceğimiz hazeran el işlemeleri ise dekorasyonda kullanılan bir el işçiliği ve bambu ipleriyle yapılan bir örgü tekniğidir. Bu örgü tekniği mobilyaların birçok kısmında kullanılarak ev eşyalarına harika bir efekt katıyor.

Mobilyaları şıklaştırarak harika bir görsel yansıması sunan hazeran el işçiliği adeta dantel ve iğne oyalarını andıran nefis bir ifadeye sahip. Osmanlı mobilyalarından tutun da Fransız , İngiliz mobilyalarında da tarih boyunca sıklıkla kullanılan bu efektler Avrupa kadar Hindistan, Fas İran gibi Asya – Arap ülkelerinde de yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Günümüzde halen daha popüler olarak kullanılmaktadır.

Hazeran Örgü tekniği hasır örgü bambu örgüsü ya da rattan örgü tekniği olarak da anılmaktadır.

Hazeran İşlemeli Sandalye Hasır Örgüsü


Sandalye hasırı örgüsü diye de bilinen bu teknik altı kat hasır ile örülür.


Bu hasır örgü tipi, uzakdoğu ülkelerinde makine kullanılarak yapılabildiği gibi iğne ve bambu gibi iplerle el ile de işlenebilir. Mobilyalara sanatsal bir ifade katan bu işleme sanatı makine ile yapıldığında fiyat bakımından el örgüsüne göre daha ucuz olabilmektedir.

Rattan Örgüsü Nasıl Yapılır?

Rattan örgüde paslanmaz ve hafif olduğu için alüminyum iskelet tercih edilir. Özellikle sandalyelerde kullanılan iskeletlerde orta kısım boştur. Rattan örgüler, el işçiliğiyle teker teker örülür. Örgü ayak bitimlerinde alüminyum halkalarla sabitlenerek tutturulur. Hasır örgü biçimi tarih boyunca da olduğu gibi günümüzde de ; yatak başlarında, sandalyelerde, fiskos takımlarında, koltuklarda, sallanan sandalyelerde, kalorifer peteklerinin kamuflajında estetik panel şeklinde, paravanlarda, büfe – konsol kapaklarında ve daha birçok alanda estetik olarak kullanılmıştır. Eğer siz de mekanlarınıza estetik görseller katmak istiyorsanız kesinlikle bu tekniğe sahip olan mobilyalardan yararlanmalısınız. Özellikle de evlerinizde otantik dokular yaratmak, Osmanlı, Asyatik ve uzak doğu efektleri yansıtmak istiyorsanız hasır işlemeli eşyaları kullanmanızı öneririz. Bu içeriğimizde de sizlere mobilyalarda Hazeran işleme tarzlarından ve hazeran efektlerinden söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir