Makrome sever misiniz?… Hanımların el maharetinin yüksek olduğu tarih boyu gizli değil aşikar olan mesnetlerdendir. Makrome ipleriyle örgü tasarımları ise dönem dönem popüler olan ama insanlık için hep vazgeçilmez olan güzel ve yaratıcı çalışmalardandır. Son dönemlerde bu stildeki duvar süsü modelleri bohem dekorasyon stillerini seven insanlar tarafından yeniden gündeme getirildi.

Eğer eviniz  bohem, eklektik, etnik, otantik,  dekorasyon tarzındaysa durmayın, hemen bu işleme tekniğine başlayın deriz.  

Makrome ipleriyle duvar süsleri, saksı kılıfları, yastık kılıfları, paspaslar, peçete, runner, suppla,  örtü ve örtü kenarları, şapkalar, çantalar, abajur – lamba başlıkları, resimlikler yapabileceğiniz gibi daha sayısız birçok şey daha yapabilirsiniz.

Kısaca Makrome

Makrome, düğümleme teknikleri kullanılarak yapılan bir örgü stili. Kare veya resif düğümüyle de çalışılabilir. Denizciler bu işleme biçimini yıllardır bıçak kulplarından şişelere, gemilerin parçalarına kadar her şey de kullanmıştır.

Bu işlemde kullanılan düğümleme – dokuma tekniği sadece tek bir çeşitte olmamakla beraber birçok çeşitte de yapılabilir. Örneğin bunlardan biri de  Cavandoli makrome, dokuma tekniğidir. Bu tür de, geometrik ve serbest biçimli desenler oluşturulur.

Cavandoli Makrome ;  tek bir düğümde, çift yarım aks düğümleriyle yapılır. Ters yarım aksanlar kullanılarak da tasarlanabilir.

Makrome de Başka Hangi Materyaller Kullanılabilir?

Deri veya kumaş bantlar, bu işleme tekniğinde kullanılan diğer elementlerdendir.  Örneğin tarihte yapılmış birçok dostluk bileziği bu yöntemle yapılarak takas edilirdi.  Genel olarak bu işlemde  kullanılan malzemeler;  pamuk, sicim, keten ipler, kenevir, jüt ipliği, deri veya diğer  iplerden yapılmış kordonlardır.

Yanı sıra bazen düğümler arasına renkli pullar, taşlar ya da boncuklar eklenerek ürünlere daha zengin görseller katılabilir.

Makrome objeler arasında; Duvar askıları, perdeler,  paspaslar da tasarlanabilir fakat bu gibi battal ürünlerde işlenmesi kolay düzinelerce kablo yayılmasına izin veren ahşap veya metal bir dübeller kullanılmalıdır.

Öte yandan evinizde dekorasyon objeleri yapacaksanız ufak projeler için, basit bir mantar tahtasından da yararlanabilirsiniz.

Bu konudaki tüm ihtiyaçlarınızı hobi ya da zanaat mağazalarında bulabilirsiniz. (örn;  kit, çalışma panoları, boncuklar ve çeşitli malzemeler v.b.)

Makrome Nasıl Yapılır?

Bu el işi türünü yaparken en çok dikkat etmeniz gereke bir diğer şey de ipin gergin olmasıdır. Çift düğümle ilerleyen kare düğüm işlemesiyle yapacaksanız 4 iplikle yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle İpi ortadan ikiye katlanarak sabitleyin ve bu şekilde ipler dizin. Ardından en sağdaki ip diğerlerinin üzerinden geçirin ve diğerlerinin üzerinden alarak alttan geçirin. Sonrasında alttaki boşluktan ipi çıkarın ve sıkıca çekip düğüm atın. Bu işlemin aynını soldan ve tekrar sağdan alarak motife devam edin.

Sarmal makrome; İp ortadan ikiye katlayın ve işleme tahtasına sabitleyin. İplerden birini gergin olarak tutarken diğerini sabitin üzerine koyun, gergin ipin alttan kavisle ip geçirin ve  boşluktan çekip düğümleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir