Evde Hijyen sağladığınızda hem kendinizi hem de aile bireylerini birçok sağlık sorunundan koruyabilirsiniz. Genel sağlık kuralları için elbette evde hijyen konusu ve bireysel temizlik konuları her zaman sağlık alanında önemli konulardan. Ama özellikle de günümüzde yaşanan korona virüsü salgını gibi konularda ise tedbiri hiç elden bırakmamak ve çok daha spesifik davranmak gerekiyor. Evimizin derlitoplu, şık ve temiz görünmesi dışında bunlardan çok daha önemli bir konu varsa o da hijyendir.

Bu bakımdan evler belirli periyodlarla temizlemeli, çöp ve kir biriktirmeden evlerimizde mikroplar – parazit- virüs oluşumuna izin vermemeliyiz. Aksi taktirde evde yaşayan insanların hastalanması olası bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir evde her şeyin temiz tutulması önemlidir.

Hijyen Bir Ev İçin Gerekli Ekipman Ve Malzemeler

Islak zeminler için banyo- lavabo, küvet, evye ovmasında kullanılacak çamaşır suyu- ovma  deterjanları

Fırın temizleyici- mikrop kıran dezenfektan – temizlik bezleri ve süngerleri- antibakteriyel temizlik malzemeleri – temizlik fırçası- elektrik süpürgesi- kova olarak sayılabilir.  Ayrıca bu ve benzeri  ürünleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklamanız gerekir.

Ayrıca; Masalar ve tezgah üstü gibi yemek yenen alanlar için temizleme malzemeleri

Mutfak gereçlerinden; tencere, tava, tabak ve çatal bıçak takımı gibi ürünlerin hijyeni için temizlik  ürünleri,

Havlu, çarşaf, battaniye gibi tekstil ürünlerinde kullanılacak  çamaşır deterjanı gereklidir.

Evde Hijyen Ve Mutfak Temizleme Önerileri

Mutfak temizlenirken ilk adım olarak varsa ; bulaşık yıkamak – mutfak tezgah ve masa üstü temizliği – çöp kutusunu boşaltımı ve yıkama – zemin süpürme ve/veya paspas – ocak ve fırının temizlenmesi işlemleri – Buzdolabını temizlemek- duvarların ve pencerelerin silinmesi- Örümcek ağlarının temizlenmesi yapılmalıdır.

Banyo Temizleme Önerileri

Banyo temizliği; Lavabo, duş ve/veya küvet temizliği – Yerleri süpürme ve silme – Ayna, dolap ve raf temizliği.

Havlu – banyo paspas hijyeni –Duvar –  pencere temizliği – Çamaşır makinesinin temizliği –

Oda Hijyeni                   

Kıyafet dolapları, duvarlar silinmeli , her gün  odalar elektrik süpürgesiyle süpürmeli, sık aralıklarla antibakteriyel suyla yerler, camlar, kapılar temizlenmelidir.

Evlerde En Çok Virüs Bakteri Taşıyanlar

İnsanlar, evcil hayvanlar ve yiyecekler aracılığıyla mikroplar her daim evlere taşınabilmektedir. Ayrıca araştırmalara göre mutfak lavabosunun banyo veya diğer lavabolardan 100 bin kez daha fazla mikrop barındırdığı kanıtlanmıştır. Öte yandan WC sifonunu çektiğimizde mikropların tuvalet içinde yaklaşık olarak 2 metre  yolculuk ettiği unutulmamalıdır. Taa ki diş fırçalarımıza kadar. Bu yüzden sifonu çektikten sonra her zaman tuvaletin kapağını kapatın.

Mutfak Süngerlerindeki Tehlike 

Çok kullanılmış bir mutfak süngeri cm başına binlerce bakteri taşımaktadır. Örneğin ; ishale neden olan  E. Coli ve Salmonellla  gibi…. Süngerler, sürekli nemli kaldığından küçük gözenekleri mikroplarla doludur. Bu yüzden mutfaklardaki bulaşık süngerini sık sık değiştirmelisiniz.

Kümes Hayvanları

Çiğ tavuklarla %50 Kampilobakter bakterisi taşınmaktadır.  Tavuğu 70 derece sıcaklıktan düşük olmamak kaydıyla pişirdiğiniz zaman güvenli hale geliyor. Bu yüzden tavuk pişirirken minimum 100 derecede pişirmelisiniz. Ayrıca Kampilobakter, kedi – köpekler de yayılmaktadır. Bu yüzden Evcil hayvanları okşadığınızda mutlaka ellerinizi yıkamalısınız.

El Yıkama Kuralları

Evde mikrobu en çok yayan uzvumuzun ellerimiz olduğunu unutmamalısınız.  El yıkama oranını arttırdığınızda ishal ve nezleye yakalanma oranını  da azaltabileceğinizi biliyor muydunuz? Gün boyunca ellerinizi sık sık sıcak su ve sabunla yıkadığınızda virüs, bakteri ve mikrop olasılığını ve bulaşımını da önleyebilirsiniz. Bu içeriğimizde de sizlere Evde Hijyen önerilerinden söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir