Evlerde Vintage Etkisi hepimizin son yıllarda oldukça fazla karşılaştığı dönüşüm rüzgarlarından… Öncelikle Vintage ne demek bir kez daha anımsayalım. Dilimizde bağ bozumu anlamına gelen vintage kelimesi dekorasyonda ‘geçmişe ait’ demek oluyor. Peki bu geçmişe ait tarzı kafamıza göre mi kulrgulayacağız? Elbette bunun da bir periyodik ölçüsü var. Yani bu demek oluyor ki vintage tarzına göre 1930 – 90 yılları arasını (10’ar yıllık periyodlarla) evimizde kullandığımızda vintage stilini yansıtmış oluyoruz. Böylelikle evimizin dekorasyon zamanında da geriye doğru bir kayma başlamış oluyor.

Evlerde Vintage Etkisi Nasıl Kurgulanır?

Elbette bu durum eski adına ne varsa büyük anneden ve eskicilerden topla sonrasında da evde bir karma yap anlamına gelmiyor. Bu tarz için seçtiğimiz detayların hepsinin birbiriyle dönemsel bir bağı olması gerekiyor. Kısacası70’leri, 80’leri, 50’leri ya da 60 dekorasyon tarzlarını temcit pilavı gibi birbirine karıştıramıyoruz.

Pastel Tonların Zaferi

Renk konusundan söz edecek olursak vintage renklerinde pastel tonlarının hakimiyetinde büyük bir zafer kazandıklarını kesinlikle söyleyebiliriz. Zira o dönemlerde göz yormayan, dominant olmayan kibar, zarif ve çekingen pastel tonlarının bütünselliği var. Genel anlamda zemin fonunda pastel alanlar ve üzerinde hafif renkli baskı ve desenli tekstil kareleri mevcut.

Evlerde Kargaşa Yaratmamaya Dikkat!

Elbette ev dekorasyonunda vintage tarzı yaratacağım derken ortaya bir kargaşa çıkarmamak da gerekiyor. Zira aşırı gidildiğinde berbat karışımların doğduğunu da görebiliyoruz. Elbette cesaret isteyen vintage konusu sınırsız bir hayal gücünün sihirle buluştuğu yerde mükemmele erişiyor. Ama yine de öncesinde biraz çalışmak ve en azından araştırmak gerekiyot.

Parçalara Dikkat

Bu gibi bir evde oraya buraya vintage parçaları saçmadan önce denge unsurunu da gözetmek gerekir. Neticede bu naif ve romantik tarz banalliğe gelmeyecek niteliklerdedir. Dekorasyonda kullanılan her şeyin ama her şeyin eski olma kuralı, kaba renklerin kullanılmaması kuralı yerine göre hasarlı, darbeli ve aşınmışlıklarla dolu mobilyalardan irite olmamak belki de bu işin 3 önemli anahtarıdır diyebiliriz.

Nitekim vitage parçaların her birini incelediğimizde ne kadar eski de olurlarsa olsunlar aslında ne kadar sade, naif ve zarif olduklarını hemen görebiliyoruz öyle değil mi?

Dönüşüm Vintage Objeleri

Aslında vintage objeleri birkaç gruba ayırabiliriz. Değerliler yani antika gurubuna giren bir gurup var ki bu parçalar zaten kalitesi ve ışıltısı ile kendini hemen belli ediyor. İkinci gurupta hafif aşınmış günlük yaşamda kullanılan objeler yer alıyor. Burada fazla aşınmışlık ve eskime söz konusu değil. Bu yüzden evinde çok da eskimiş görsellerden hoşlanmayan kişiler bu tarz ürünleri kullandıklarında daha mutlu olacaktır. Bir de tamamen aşınmış yani aşırı şekilde eskimiş vintage ürünleri var ki bunlar ise tam olarak ‘tarz’ işinden hoşlanan kişiler için biçilmiş kaftandır diyebiliriz. Bu içeriğimizde de sizlere Evlerde Vintage Etkisi nden söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir