Dekorasyon Farkları nedir, tarihte iz bırakmış tarzların yapıların stil özellikleri nelerdir merak ediyorsanız sizin için hazırladığımız bu içeriği mutlaka okumalısınız. Tarih boyu insanlık tarafından yaratılmış, benimsenmiş ve kullanılmış olan onlarca dekorasyon biçimi var.

Öyle ki bunların birçoğunu hala daha evlerimizde, ortak yaşam, çalışma ve sosyal alanlarında dahi kullanıyoruz. Ama bu dekorasyon stillerinden bazıları var ki asla unutulmaz ve tarihe iz bırakmıştır. İşte bu dekorasyon stillerinin özelliklerini ve farklarını merak edenler için bu içeriği derledik.

Rustik Dekorasyon

Geniş ve daha yüksek tavanlı alanlara yayılma eğiliminde olan rustik yapılarda tarih boyunca kalın payandalar yer almıştır. Eskiden dışı düz olan bu yapıların içinde figürasyon çalışmalarına sık sık yer verilirdi. Öte yandan şimdilerde rustik dekorasyon stilleri daha çok ham beton havası verilmiş duvarlardan oluşurken bol bol ham ahşap- kereste dokularıyla da harmanlanıyor.

Ek olarak rustik yapılarda tonoz yapılı ve genel hatlarıyla yuvarlak stiller sıklıkla göze çarpmaktadır.

Gotik Dekorasyon

12. – 16. Yüzyıllar arasında kullanılan dekorasyon mimarisidir. Avrupa’da doğan bu stil dikey mimari üzerine kurulmuştur. Daha çok katedral yapı uslubunu içerir. Dış duvarlar inceyken, yapılarda uçan payandalar mevcuttur ki bu yapılara bolca pencere serpiştirildiğinden yapıların içine bolca güneş ışığı girebilmektedir.

Özellikle mekanlarda İncil anlatılarını tasvir eden heykel – figürasyon ve tablo çalışmaları kullanılmaktadır. Bu eylemin sebebi ise o dönemde okur yazarlığın düşük olmasından kaynaklanan görsele eğilimdir.

Barok Dekorasyon

Barok stil 16. – 18 yüzyıllar arasında yaygınlaşmıştır. Orijinalinde Barocco yani çelimsiz inci, düzgün yontulmamış olan inci manasına gelir.

Barok mimari stilinde, hacimsellik ve büyük bir abartı söz konusudur. Bu yüksek görsellik her zaman Tanrı ve kral için vurgulanmaktadır.

Hatlar dikdörtgen değil, aksine ovaldir. Yapı ve dekorasyon formlarında eğri çizgilerin yanında C – S kavisleri bolce yer alır. Bu gibi mekanlarda ışık dramatik niteliklerde kullanılır. Mekanlarda aydınlık – karanlık geçişlerine ve kontrastlarına yer verilir. Gölge oyunlarına sıklıkla rastlanır.

Göz yoracak kadar çok süsleme ve renklilik kullanılır. Resimler, heykeller, göz yanımsamalarına neden olacak efektler, tavanlarda cam – vitray  resim çalışmalarına bolca yer verilir. Deniz kabukları, çiçek desenleri, çizgiler süslemelerde çokça kullanılır. Tavanlarda kubbeler sıklıkla yer alır hatta öyle ki armut şeklinde tavanlar bile yapılmaktadır.

Bahçelerdeki heykeller, havuzlar, fıskiyeler, fıskiyeli – heykelli havuzlar  barok mimari de  bol bol yer alır. Yine abartılı merdivenler ve oymalı sütunlarda aynı şekilde… Debdebe barok stilde öylesine vurgulu şekilde yer almıştır ki o dönemde barok dekorasyon konusunda; kiliseler, asiller, kontlar ve burjuva tabakası birbiriyle yarışmaktaydı. Bu içeriğimizde de size Dekorasyon Farkları ndan söz ettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir