Parke seçimi nasıl yapılır konusu günümüzde evini yenileyen ve yeni bir eve geçecek olan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan… Parke seçimi yaşam ve çalışma alanlarımızda en önemli tercihleri oluşturur. Ev ya da iş yerinde hatta işletmelerde olsun mekanların basic yani ana temalarını belirleyecek olan öğe parkelerden başkası değildir. Zira tüm zeminleri kaplayacak olan ve tüm düzenin üzerine kurulacak olduğu kavramlardadır parkeler. Bu bakımdan da mekanların karakter özelliklerinin net bir belirleyenidir diyebiliriz parkeler için.

Parke zeminler sert zeminlerden olan doğal taş ve seramik zeminlere göre çok daha doğal, soft ve mekanları ısıtan bir özelliğe sahiptir. Öte yandan yumuşak zeminlerden olan halı kaplamaları ile oranladığımızda da temizlemesi çok daha kolay ve dekoratif özelliklere sahip olan ürünlerdendir. Parkelerle doğanın ve ahşabın natürel dokusunu evlerinizde çok daha güzel bir şekilde hissedebilir ve soluyabilirsiniz.

Parke Dekorasyonu

Bu nedenle evlerimizin kimliğini belirleyecek olan parke seçimlerinde; renk, doku, genişlik seçimi çok önemlidir. Günümüzde ise yüzlerde dokuda, yüzlerce farklı renk ve genişlik çeşidinde parke türevi olması gerçekten de kafa karıştıran olgular arasında yer alıyor. Mekanlarınız için nasıl doğru parke yapacaksınız sorusunun cevabını ise aşağıdaki paragraflarda bulabilirsiniz.

Laminant Parke Seçimi

Son dönemlerde her mekanda ilk tercihler arasında yer alan pvc alaşımlı parkeler yani laminantlar, eski natürel masif parkelerle kıyaslandığında hem bizlere 100’lerce renk alternatifi sunarken, hem de çizilmeyen, kabarık şişmeyen özellikleriyle de neredeyse evladiyelik kullanım süreleri sunuyor. Mekanlarınız için laminant parke seçerken geçici trendler yerine evlerinizin dekorasyonuna, sitiline mobilya çeşitliliğine ve kalıcı trendlere göre seçimler yapmanızı öneririz.

Laminant parkelerin en güzel özellikleri ise; ısı- ses geçirmeyen, yalıtımlı, değişik renklerde ve değişik ebat ve kalınlıklarda seçilebiliyor oluşu. Ayrıca fiyat bakımından birçok yer zemin kaplama ürününden uygun fiyat skalasıyla da karşımıza çıkıyor oluşudur. Hatta günümüzde suya ve neme dayanıklı üretilen banyo, mutfak hatta havuz kenarlarında dahi kullanılabilen parke stilleri mevcut durumda.

Neye Göre Parke Seçilmeli?

Öncelikle dayanıklı, kolay çizilmeyecek olan ve kirlenmeyen renklere gitmenizde fayda var. Ayrıca renk seçerken mobilyalarınızla uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz. Parke renk ve doku seçiminde  kontrast renkler her zaman daha dikkat çekicidir. Yine parkenize yakın ya da zıt renklerdeki süpürgelikler ve yüksek kalınlıkta seçilmiş süpürgelikler gözlere daha hoş kontür teknikleri sunar. Parke tasarımlarında ticari mekan ve konut kullanımı için üretilmiş olan iki farklı kategori mevcuttur.

Bu da aşınma sınıfına göre ayrıştırılır. Örneğin yoğun trafik alan kalabalık mekanlarda aşınma payı yüksek olacağından 31-32-33 gibi üst sınıflardaki parkeler tercih edilmelidir. Konut içinse; 21-22-23 sınıfı önerilir. Genel standartlarda 8mm parkeler bir çok mekan için uygundur. Ama parkeniz kalınlaştıkça ısı ve ses yalıtımının güçleneceğini unutmamalısınız. Bu yüzden10 mm kalınlığındaki modellerse yüksek performansa sahip olan parke türevlerindendir.

Parkelerde Renk Seçimi

Gri parkeler günümüzde son parke trendlerini oluşturuyor. Yanı sıra ne kadar trend de olsalar renkleri açık ve ferahlatıcı bulunabilirken hafif solgun ve mat durabiliyor. Ayrıca mobilyalarınıza uyum konusunda sıkıntı yaşatabilir. Ek olarak ev ve iş yerlerinde modern bir atmosfer yarattığını da belirtelim.




Öte yandan meşe tonlarındaki parkelerse tük mekanlara daha doğal ve sıcak bir atmosfer katmakta.




Parke Yaptırıken Mutlaka Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Öncelikle günümüzün modern tasarımlı parkeleri kaymaması ve kullandıkça boşluk oluşturmaması açısından birbirine kilitlenerek takılabilen kilit sistemlerinden oluşuyor. Bu yüzden satın aldığınız parke modellerinin mutlaka kilit sistemine sahip olduğundan emin olmalısınız. Yanı sıra sertifikalı ürünler olmasına da özen göstermelisiniz. Ayrıca parkelerde garanti belge ve süreleri de önemli detaylardandır. Örneğin 8 mm kalınlığındaki parkeler 10 yıl garantili, 10 mm parkeler ise 15 yıl garantilidir.